Nedotažený odklon od jádra: Německu rostou emise CO2

Německá hnědouhelná elektrárna Boxberg

Německá hnědouhelná elektrárna Boxberg Zdroj: ANKAWU, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

V Německu i přes masivní podporu obnovitelných zdrojů elektřiny rostou emise oxidu uhličitého. Je to důsledek nedokončené transformace energetiky, kdy v zemi vedle sebe funguje starý systém založený na uhelných a jaderných elektrárnách a nový systém, v němž hlavní roli hraje výroba elektřiny ze slunce a větru, řekl tajemník ministerstva životního prostředí Jochen Flasbarth. Podle něj je třeba přizpůsobit energetický systém země obnovitelným zdrojům.

„Nevšimli jsme si s dostatečným předstihem, že jsme s rozvojem nového energetického systému tak rychlí, že tu zůstávají investiční projekty z minulosti, které stále mají významnou roli na trhu,“ řekl Flasbarth. „Nyní máme v síti nadbytečné kapacity, což způsobuje pád ceny elektřiny na burze a výrazný nárůst exportu elektřiny,“ dodal.

Propad ceny elektřiny vede k tomu, že se nevyplatí vyrábět proud v moderních paroplynových elektrárnách, ale ve starších uhelných, které mají větší emise CO2. Tyto elektrárny podle Flasbartha mají na výrobě elektřiny v Německu podíl 43 procent, zhruba tři pětiny z toho tvoří hnědouhelné zdroje, které zatěžují životní prostředí nejvíce.

„Obnovitelné zdroje nyní přebírají vedoucí pozici v energetickém mixu a zbývající elektrárny se jim budou muset přizpůsobit,“ uvedl Flasbarth. Nevyloučil, že bude nutné některé uhelné elektrárny zavřít.

Tepelné elektrárny musí přežít

Podle materiálů německého ministerstva hospodářství a energetiky se úplné odstavení jednotlivých elektráren neplánuje, i kvůli ohledům na hrozící ztrátu pracovních míst. Úřad ale zvažuje, že nařídí provozovatelům uhelných elektráren omezení výroby v závislosti na tom, do jaké míry znečišťují životní prostředí.

Německá vláda se v minulosti zavázala, že země do roku 2020 sníží své emise CO2 o 40 procent proti úrovni roku 1990. Do roku 2030 by Německo mělo emise CO2 snížit o 55 procent proti úrovni roku 1990.

Transformace energetiky by Německu měla pomoct ke splnění emisních cílů. Berlín chce obnovitelnými zdroji zcela nahradit výrobu jaderných elektráren a zčásti i produkci uhelných zdrojů. V roce 2025 by podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny měl vzrůst na 40 až 45 procent ze současných 27 procent. V roce 2035 by měl dosáhnout 55 až 60 procent.