Nejistota na trzích překazila velké IPO německého Evoniku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Vlastníci německé chemické společnosti Evonik zrušili plán uvedení jejích akcií na burzu. Primární nabídka asi 30 procent akcií Evoniku v předpokládané hodnotě čtyř až pěti miliard eur (až 127 miliard korun) by byla největší emisí akcií na evropských burzách za déle než rok.

Státní fond RAG Foundation, který vlastní v Evoniku 75 procent, vysvětlil dnešní krok nepříznivou situací na trzích. „Řada investorů v jednáních minulý týden naznačila ochotu do Evoniku investovat. Kvůli vysoké nejistotě na trzích, zejména s ohledem na další vývoj v eurozóně, má ale dosažitelná cena daleko od dostatečného ocenění firmy,“ uvedla RAG.

Evonik vznikl v roce 2007 restrukturalizací průmyslového a těžařského konglomerátu RAG. Po prodeji energetické divize a dalších aktivit se firma zaměřuje na chemii, kde je jedním z největších světových výrobců speciálních chemikálií.

Trust RAG Foundation, který převzal závazky uzavřených německých uhelných dolů, doufal, že Evonik bude emisí akcií oceněn v čistém vyjádření na 15 miliard eur (383 miliard korun). Menšinový vlastník Evoniku, investiční společnost CVC Capital Partners se čtvrtinovým podílem, vyjádřila s rozhodnutím RAG souhlas.

Kvůli nynějším otřesům na akciových trzích zrušily plány primární emise také provozovatel automobilových závodů Formula One a luxusní britské klenotnictví Graff Diamonds. Investoři jsou vůči primárním emisím nepříznivě naladění také po nepodařeném burzovním debutu akcií největší sociální sítě Facebook, kterou provázely technologické problémy a poté prudký propad kurzu.