Největší solárně-termální elektrárna je v USA. Využívá stovky tisíc zrcadel

Komplex stál 2,2 miliardy dolarů, přibližně 44,3 miliardy korun

Komplex stál 2,2 miliardy dolarů, přibližně 44,3 miliardy korun Zdroj: Ivanpah Solar Electric Generating System

Největší solárně-termální elektrárna na světě je blízko hranice mezi státy Kalifornie a Nevada
Jeden ze šroubů, které technici používali na stavbu věží
Elektrárna využívá téměř 350 tisíc zrcadel, která jsou velká jako vrata od garáže a řídí je počítač
Zázemí elektrárny
Stovky tisíc zrcadel odráží sluneční paprsky na kotle umístěné na věžích ve výšce 140 metrů
9
Fotogalerie
Spojené státy si připsaly další prim, blízko hranice mezi státy Kalifornie a Nevada oficiálně zahájila provoz největší solárně-termální elektrárna na světě. Komplex za 2,2 miliardy dolarů, přibližně 44,3 miliardy korun, s názvem Ivanpah Solar Electric Generating System se rozprostírá na ploše zhruba 13 kilometrů čtverečných. Elektrárnu vlastní firmy NRG Energy, Google a BrightSource Energy.

Elektrárna, která využívá téměř 350 tisíc zrcadel, jenž jsou velká jako vrata od garáže a řídí je počítač, je schopna vyrobit téměř 400 megawattů elektřiny. To stačí uspokojit poptávku pro přibližně 140 tisíc domácností.

Elektřinu zařízení začalo vyrábět už loni, kvůli regulačním a právním sporům, jejichž součástí byla i nutnost přestěhovat chráněné želvy nebo zhodnotit dopady na rostliny na poušti, však byla elektrárna formálně spuštěna až nyní.

Výroba elektřiny ze slunce má nyní na celkové výrobě elektřiny v USA podíl menší než jedno procento. Ve výstavbě a v plánu jsou však tisíce projektů, od velkých po malé, včetně projektů větších než je Ivanpah, a to hlavně na jihozápadě země.

Ivanpah leží asi 75 kilometrů jihozápadně od Las Vegas. Oblast si podle agentury AP užívá téměř nepřetržitý sluneční svit po většinu roku a je v blízkosti přenosové sítě, která dodává elektřinu zákazníkům.

Elektrárna využívá technologii známou jako solárně-termální. Stovky tisíc zrcadel odráží sluneční paprsky na kotle umístěné na věžích ve výšce 140 metrů. Slunce ohřívá vodu v trubkách kotlů, čímž vzniká pára, která pohání turbíny vyrábějící elektřinu.