Někdejší vlivný muž ČEZu i účastník Toskánské aféry: čtěte, kdo je Vladimír Johanes

Vladimír Johanes

Vladimír Johanes Zdroj: e15/michael tomes

Lobista a investor Vladimír Johanes.
Vladimír Johanes
Vladimír a Marek Johanesovi
Lobista a investor Vladimír Johanes.
5
Fotogalerie

Multimilionář, investor a poradce, rovněž ale muž, který byl označován za „šedou eminenci“ společnosti ČEZ a účastník Toskánské aféry, která před osmi lety rozvířila vody české politiky. Vladimír Johanes se po třech letech vrací do energetického průmyslu, ačkoliv se k návratu stavil spíše skepticky.

Vladimír Johanes se narodil před pětaosmdesáti lety do rodiny československého diplomata a porevolučního ministra zahraničí Jaromíra Johanese. V rozhovoru pro magazín Euro však Johanes mladší řekl, že mu otcův vliv nijak na začátku 90. let nepomohl. V jeho byznysových začátcích, kdy radil velkým společnostem, jež v Československu chtěly podnikat, mu prý zákazníky zajistila znalost angličtiny.

Brzy poté Johanesův vliv posílil, když se stal šéfem české pobočky nadnárodní reklamní agentury Grey. „Život se mi mění po dekádách,“ řekl Johanes v rozhovoru pro deník E15. A tak po dvanácti letech reklamní odvětví opustil a vrhl se do státní sféry.

V roce 2003 totiž Johanese oslovil tým tehdejšího ministra průmyslu s tím, aby na rezortu působil jako poradce. Již rok poté se však stal členem dozorčích rad společností Škoda Praha a Škoda Praha Invest, které patří pod křídla polostátního konglomerátu ČEZ.

V té době se začaly šířit zprávy o Johanesově vlivu ve firmě. Dokonce padala slova o vytvoření neoficiálního vůdčího triumvirátu, ve kterém byl kromě Johanese také tehdejší šéf ČEZu Martin Roman a jeho nástupce Daniel Beneš.

„Jako poradce ministerstva průmyslu jsem jezdil na mise s ministry a snažil jsem se firmám vytvořit dobré podmínky. A když se takto stále pohybujete v určitém prostředí, jste vidět a z toho pak možná vznikaly různé zprávy,“ vysvětlil však pro E15 svůj vliv Johanes.

Pro Euro také řekl, že nikdy nejednal jménem ČEZu, ale právě dceřiných firem, ve kterých působil. A to přesto, že se rovněž množily spekulace o jeho vazbách na ČSSD.

Strašná náhoda

Ty zesílily v době, kdy vyšly najevo fotografie z takzvané Toskánské aféry. Na nich byl Johanes zachycen společně s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, lobbistou Markem Dalíkem nebo místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Dodnes Johanes setkání s politiky v italském přístavu považuje za „strašnou náhodu“ a špionážní provokaci. S politiky se prý setkal jen na pár minut, když se pohyboval ve městě, kde má dům.

Odchod a návrat

Zatímco Martin Roman skončil ve vedení ČEZu v roce 2011, Johanes se ze svých funkcí ve státních firmách začal stahovat o pár let později. Tečkou za energetickou dekádou měl být odchod z dozorčí rady ČEPS na začátku roku 2014.

Podle jeho slov je však za původem jeho majetku působení ve státních firmách jen minimálně. Ačkoliv svůj majetek odhaduje na nižší stovky milionů korun, získal ho především díky poradenské činnosti.

„Odstoupil jsem z vlastního rozhodnutí, protože se chci věnovat jiným činnostem a projektům v Čechách i zahraničí a v neposlední řadě mít po mnoha letech více volného času pro sebe,“ řekl Johanes pro týdeník Ekonom. Shodou okolností se tak stalo v době, kdy se ministrem financí stal jeho dlouholetý kritik Andrej Babiš.

Kromě poradenství se začal se syny Petrem a Markem investicím do startupů skrze svou společnost Metatron. Zaměřuje se především na firmy přímo v Silicon Valley, kde také působí jeho syn Petr, Marek otci zase pomáhá se sháněním investorů, kteří o Johanesovy služby jeví zájem. A nyní také energetici – vlivný poradce se zapojil do jaderných projektů ve Finsku a Maďarsku.