Neklid na Středním východě krmí zbraněmi také postkomunistické země. Český export značně vzrostl

Boje o Mosul

Boje o Mosul Zdroj: reuters

boje v iráku
Boje v Iráku
Dnešní Irák
Boje o Mosul
Dopady války v Mosulu
13
Fotogalerie

Otřesy na Středním východě zvedají poptávku po zbraních v postkomunistických zemích. Česko sem vloni vyvezlo hned třetinu svého ročního exportu vojenského materiálu, který dosáhl téměř 675 milionů eur (17,6 miliardy korun).

Český armádní export na Střední východ za rok vzrostl o téměř 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Mířil hlavně do Iráku a Spojených arabských emirátů. Stoupla i hodnota celkového tuzemského vývozu vojenského materiálu, byť ne tak strmě. 

Zvýšený zájem o náboje, útočné pušky, řízené střely a další vybavení ovšem zaznamenali podle informací agentury Bloomberg také výrobci v dalších postkomunistických státech, konkrétně pak v Rumunsku, Srbsku, Chorvatsku, na Ukrajině a v Bulharsku. Poslední jmenovaný stát dokonce Česko co do hodnoty vyvezeného vojenského materiálu předčil, bulharský export přesáhl miliardu eur. Český export vojenského materiálu na Střední východČeský export vojenského materiálu na Střední východ|E15 na základě dat ministerstva průmyslu a obchodu

Poptávka po vojenském materiálu nicméně roste po celém světě, jeho prodeje v letech 2012 až 2016 vzrostly o 8,4 procenta. V případě Středního východu mají ale postkomunistické země podle agentury Bloomberg obchodní výhodu v tom, že tvoří tradiční součást dodavatelských řetězců v regionu už z dob Sovětského svazu.

Nárůst poptávky po zbraních na Středním východě vysvětlila analytická společnost BMI Research propuknutím ozbrojených konfliktů, které pramenily z celkové destabilizace regionu v souvislosti s takzvaným arabským jarem. Později následovala vojenská intervence Saúdské Arábie v Jemenu. Český export vojenského materiáluČeský export vojenského materiálu|E15 na základě dat ministerstva průmyslu a obchodu

Přestože se podle Lucase Dos Santose z vedení společnosti situace v regionu uklidňuje, na zájmu o zbraně se to hned tak neprojeví. “Zatímco nejhorší může být za námi, konflikty budou ještě nějakou dobu doutnat. Poptávka by se nějakou dobu měla tím pádem držet,” uvedl.