Němci verbují odborníky z postižených ekonomik

Zdroj: ctk

Německo přišlo na způsob, jak vyřešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků: náborem posil ze Španělska, Portugalska a Řecka. Tedy ze členských států eurozóny, postižených dluhovou krizí.

„Velký potenciál existuje zejména ve Španělsku, kde jsou bez práce tisíce inženýrů a expertů na informační technologie,“ uvedla pro Die Welt Monika Varnhagenová, ředitelka ústřední zahraniční a odborné zprostředkovatelny práce (ZAV), která je od 1. května samostatnou organizační složkou při Spolkové agentuře práce. Odezva byla rychlá – o příležitosti v Německu projevilo podle ZAV zájem 17 tisíc Španělů.

V Portugalsku sondují Němci potenciální pečovatelské síly, také zdejší poptávka po práci ve Spolkové republice je velmi silná. Z Řecka se prý hlásí zdravotníci. „Prostor pro inženýry, doktory, ošetřovatele, pečovatele a specialisty je také pro občany Bulharska a Chorvatska,“ připomněla Varnhagenová.
Největší překážkou pro přijetí nabídky je neznalost němčiny. Ta je považována za jazyk, který se dá těžko naučit. Ze školní výuky mnoha evropských zemí navíc němčina vymizela, přednost dostala angličtina. Imigranti pak logicky odcházejí hromadně do anglicky mluvících oblastí.

Konkurenční výhodou anglosaských adres je i to, že tamní úřady nabízejí šanci celým rodinám. Včetně jazykové výuky, bydlení, zaměstnání pro manželku a místa ve školce pro dítě. „Z těchto příkladů se musíme poučit,“ nabádá ředitelka ZAV.Německý pracovní trh se díky hospodářskému oživení v posledních měsících výrazně zlepšil. Počet nezaměstnaných klesl v červnu na 2,97 milionu. Dlouhodobý problém ale zůstal: řada společností si stále stěžuje na nedostatek vhodných lidí. Ve Španělsku je bez místa pětina práceschopného obyvatelstva, stejný osud postihl téměř polovinu mládeže.