Německá síť nestíhá. Náklady na regulaci výkyvů loni dosáhly miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Theodore Scott, Flickr.com (CC BY 2.0)

Přenosová soustava Německa je kvůli budování velkého počtu elektráren pod velkým tlakem. Minulý rok dosáhly náklady na opatření proti tzv. blackoutům jedné miliardy eur. Největší provozovatel přenosové soustavy Tennet-Deutschland zaplatil za regulaci výkyvů 700 milionů eur. Téměř polovinu této částky zapříčinily nouzové odstávky větrných elektráren.

Tyto dodatečné náklady se promítnou v účtech za elektřinu jednotlivých odběratelů. Poplatky na provoz sítí se podle deníku Die Welt zvednou v průměru o šest procent.

Hlavním důvodem byla zaostávající výstavba vedení vysokého napětí. Loni se místo plánovaných 1876 kilometrů postavilo pouhých 558. Německá rozvodná síť bude pod tlakem i v následujících letech. Důvodem je zdržení při budování severojižního spojení.

Instalovaný výkon větrných elektráren v Severním a Baltském moři:Instalovaný výkon německých větrných elektráren v Severním a Baltském mořiInstalovaný výkon německých větrných elektráren v Severním a Baltském moři | Deutsche WindGuardTmavě modrou je označený kumulovaný výkon, světle modrou roční přístavbaZdroj: Deutsche WindGuard

To blokoval předseda bavorské vlády Horst Seehofer do té doby, než získal slib, že čtyři pětiny vedení budou místo stožárů vedeny podzemními kabely. Dokončení projektu se očekává zhruba za čtyři roky, zmíněné úpravy ho prodraží o tři až osm miliard eur.

Do sítě se navíc připojilo rekordních 546 větrníků v Severním a Baltském moři s výkonem 2 282 megawattů. Na konci roku tak stálo v německých vodách celkem 792 větrníků s celkovým výkonem 3 295 megawattů, které se na výrobě elektřiny účastní podílem 1,3 procenta. Do roku 2025 by podle zákona o podpoře obnovitelných zdrojů měla instalovaná kapacita stoupnout na 11 tisíc megawattů. Větrné elektrárny k tomu všemu loni kvůli větrnému počasí dosahovaly rekordních výkonů.