Německo loni vyrobilo rekordní množství zelené energie

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou

Německá kancléřka Angela Merkelová při přeletu nad větrnou farmou Zdroj: ctk

Podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektřiny se loni v Německu vyšplhal na 25,4 procenta. Oproti roku 2012 narostl také podíl zelené energie na výrobě tepla. Nicméně celkový podíl obnovitelných zdrojů na celkové konečné spotřebě zůstal na úrovni roku 2012, kdy dosáhl podle statistik německého ministerstva hospodářství 12,3 procenta.

Německo se tak navzdory masivnímu rozvoji obnovitelných zdrojů loni nepřiblížilo konečnému cíli pokrývat do roku 2020 spotřebu energie z 18 procent ze zelené energie.

Výroba elektřiny ze slunce, větru, vody a biomasy dosáhla loni 152,6 miliard kilowatthodin, což je nový historický rekord. Ve srovnání s rokem 2012 přibylo v sítích 9 miliard kilowatthodin zelené elektřiny. Tento meziroční přírůstek byl však nižší než v roce 2012.

O 5 miliard kilowatthodin vzrostla loni výroba tepla z obnovitelných zdrojů. Zejména díky dlouhé zimě se vyšplhala na 133 miliard kilowatthodin. Nicméně podíl zeleného tepla na celkové spotřebě tepla klesl na 9 procent z 9,3 procenta v roce 2012.

Pokles vykázaly také obnovitelné pohonné hmoty. Na celkové spotřebě se loni podílely 5,3 procenty, zatímco o rok dříve to bylo 5,9 procenta.

Obnovitelné zdroje v NěmeckuObnovitelné zdroje v Německu | BMWI/E15

V součtu sice narostlo množství energie získané z obnovitelných zdrojů v přepočtu na 318 miliard kilowatthodin, na zvýšení celkového podílu OZE na konečné spotřebě to však nestačilo. Spolu s množství zelené energie rostla také celková energetická spotřeba.

Ministerstvo hospodářství spočítalo, že loni se díky obnovitelným zdrojům nevypustilo do atmosféry 148 milionů tun oxidu uhličitého. Jen ve výrobě elektřiny činila tato úspora 108 milionů tun oxidu uhličitého.

V roce 2013 se zpomalilo tempo investic do nových obnovitelných zdrojů. Celkem firmy a domácnosti do pořízení OZE investovaly 16,3 miliardy eur, což bylo o 20 procent méně než předchozím roce. Hlavním důvodem je zpomalení instalací solárních elektráren.

Dana Drábová: Buď se v energetice mýlíme my, nebo Německo