Německo musí snížit podporu obnovitelných zdrojů

Německo musí omezit překotně rostoucí náklady subvencování drahých obnovitelných zdrojů, jinak neúnosně přetíží spotřebitele. Řekl to evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. "Zelená" přirážka k účtům lidí za elektřinu, která jde do kapes majitelům větrných a solárních elektráren, bude podle něj v příštích letech výrazně růst a brzy by mohla představovat až třetinu ceny energie.

„Musíme zavést rychlostní limit,“ řekl Oettinger na konferenci v Kolíně nad Rýnem. Dodal, že přirážka na obnovitelné zdroje, která letos činí 3,6 eurocentu z celkové ceny 25 centů za kilowatthodinu (kWh), podle expertů příští rok vzroste o 40 procent nad pět centů. V dalších letech se může včetně daně z přidané hodnoty vyšplhat až na devět centů, tedy téměř třetinu ceny.

Garance vysoké ceny povzbudila provozovatele v Německu k prudkému zvyšování solárních a větrných instalací a dostala Německo v tomto směru na první příčku v Evropě. S prudkým růstem počtu obnovitelných zdrojů však také prudce roste cena energie, a Německo tak má nyní druhé nejvyšší ceny v EU, uvedla agentura Reuters. Celý účet za to platí odběratelé a zejména běžní spotřebitelé, protože průmyslové firmy dostávají od vlády ve stále větším počtu úlevy, aby si „udržely konkurenceschopnost“.

Účet průměrné domácnosti za elektřinu při růstu přirážky nad pět centů vzroste o 70 eur nad letošních 900 eur (22,400 korun), z nichž už na „zelenou“ energii jde 150 eur. Celkové náklady domácností za obnovitelné zdroje letos dosáhnou 16 miliard eur (téměř 400 miliard korun) a příští rok vzrostou na 20 miliard eur.

Šéf energetického koncernu RWE Peter Terium předpověděl, že přirážka příští rok vzroste až na 5,4 centu na kWh. „To je příliš mnoho,“ řekl a dodal, že veřejné mínění by se kvůli tomu mohlo obrátit proti německé strategii rozvoje obnovitelných zdrojů. Tu Berlín přijal bez konzultace se svými partnery v EU, aby mohl uzavřít jaderné elektřiny.

Oettinger a Terium se na konferenci vyslovili pro to, aby se subvencování obnovitelných zdrojů organizovalo více na úrovni celé EU, prý aby to odráželo postup harmonizace. Německo čekají příští rok parlamentní volby a otázka nákladů na energii bude zřejmě pro voliče jedna ze zásadních.

Německo chce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie do roku 2020 na 35 procent z dnešních 25 procent a do roku 2050 na 80 procent. Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier však minulý měsíc řekl, že přechod k obnovitelným zdrojům se bude muset zbrzdit, protože spotřebitelé už tak nesou na svých bedrech většinu rozsáhlých nákladů na změnu energetické politiky.