Německo v souvislostech: Domácnosti si výrazně připlatí za plyn, za proud někdo ušetří

Domácnosti si výrazně připlatí za plyn, za proud někdo ušetří

Domácnosti si výrazně připlatí za plyn, za proud někdo ušetří Zdroj: Depositphotos

Nord Stream 2.
Nord Stream 2.
Nord Stream 2.
Nord Stream 2.
Nord Stream 2.
14
Fotogalerie

Ani Německu se pochopitelně nevyhýbá zvyšování cen energií, a to i bez krachu společnosti o velikosti Bohemia Energy, který zamával cenami v Česku. Podle srovnávacího portálu Check24, který propočítal průměrné ceny u 439 německých dodavatelů (velmi podobné číslo jako v Česku, které je ale co do počtu obyvatel osmkrát menší), se ceny plynu od nového roku zvýší bezmála o čtvrtinu. 

Zvýšení se týká minimálně tří milionů domácností v Německu. Check24 spočítal, že při průměrných nákladech na bytovou jednotku ve výši 20 tisíc kWh ročně náklady domácnosti na plyn vzrostou o 369 eur za rok.

Propočty severu Check24 ukazují růst průměrné ceny i v probíhajícím roce. Zatímco loni průměrná domácnost platila za plyn 1174 eur (30 tisíc korun) ročně, letos je to už 1424 (přes 36 tisíc korun), což je zdražení o více než 20 procent. Důvodem je pochopitelně především růst velkoobchodních cen na burze. I toto srovnání se na serveru Check24 dá najít. Ukazuje přitom obrovská čísla. Ještě před rokem byla velkoobchodní cena plynu 14,2 eura za megawatthodinu, letos v listopadu se nakupuje plyn za 94 eur, což je nárůst o 563 procent.

Nord Stream 2: Kudy vede trasa a co komplikuje spuštění, které může ovlivnit cenu plynu >>>

Němečtí analytici to vysvětlují nedostatečnými zásobami plynu v Evropě, která nebyla připravena na rostoucí zájem o plyn po covidových uzávěrách a útlumech hospodářství. Jedním z důvodů větší potřeby plynu byl i slabší vítr na severu země, kde je dodávka elektřiny zabezpečována z velké části obnovitelnou energií z větrníků. Málo silného větru pak vytvořilo potřebu nahradit nedostatek energie výrobou v jiných provozech, nejvíce se přitom používala výroba v plynových elektrárnách, takže poptávka po plynu v Německu náhle radikálně stoupla.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

S velkým očekáváním se všichni připravují na to, jak se nová trojkoaliční vláda, která je už na spadnutí, postaví k provozu plynovodu Nord Stream 2, protože stopka pro ruský plyn vystavená z geopolitických důvodů by přinesla další plynovou krizi a nový růst cen plynu pro koncové uživatele. Vliv na růst cen má i poplatek za znečištění CO2, který se na začátku letošního roku zvýšil o pět eur na 30 eur za tunu. Pro domácnosti to podle propočtu srovnávacího serveru Check24 znamená 24 eur za rok navíc.

Podobný cenový pohyb jako na trhu s plynem samozřejmě probíhá i na trhu s elektřinou. Růst cen ale bude podle srovnávacích propočtů daleko nižší než u plynu. Průměrná cena elektřiny se u vzorové domácnosti se spotřebou pět tisíc kilowatthodin za rok zvýší o devět procent. Vyčísleno v penězích to znamená, že taková průměrná německá domácnost si za rok za elektřinu připlatí 146 eur. Zvýšení se týká asi 1,6 milionu domácností.

Situace na trhu s elektřinou je přitom podstatně jiná v tom, že 21 dodavatelů z celkového počtu 192 bude své ceny v příštím roce naopak snižovat – průměrný pokles se odhaduje na 2,3 procenta, což znamená snížení ročních plateb o 37 eur na domácnost.