Německý rekord: Slunce nahradilo výkon 20 jaderných elektráren

fotovoltaika

fotovoltaika Zdroj: profimedia.cz

Z Německa hlásí fotovoltaický světový rekord. Tamní solární elektrárny odpoledne 25. května vyrobily během jedné hodiny 22 gigawattů elektřiny. To odpovídá výkonu 20 jaderných elektráren v plném provozu. Informovalo o tom Mezinárodní hospodářské fórum pro obnovitelnou energii (IWR).

Německo se loni po havárii Fukušimy rozhodlo postupně zcela opustit jadernou energii. Nahradit ji chce obnovitelnými zdroji – elektřinu mají vyrábět větrné a solární elektrárny, energeticky se má zpracovávat biomasa.

Změřený výkon z minulého týdne ukazuje, jakou sílu mohou solární elektrárny za ideálních podmínek mít. „Nikdy předtím žádná země nevyprodukovala tolik elektřiny z fotovoltaiky. Německo se v minulých týdnech několikrát blížilo hranici 20 gigawattů, teď se ji podařilo poprvé prolomit,“ uvedl pro Reuters Norbert Allnoch z IWR.

Rekordní výkon solárních elektráren byl v konkrétní hodinu schopný pokrýt třetinu energetické spotřeby Německa. O víkendu by výkon stačil dokonce skoro na polovinu spotřeby. Německo přitom patří k nejvíc industrializovaným zemím na světě.

Německá kapacita soláru odpovídá jeho výkonu ve zbytku světa

Německo má instalované solární elektrárny s kapacitou, která odpovídá výkonu fotovoltaických parků v celém zbytku světa. Ze slunce pokrývá asi 4 procenta roční spotřeby elektřiny. Německo se chce ale stát světovým lídrem ve využití obnovitelných zdrojů obecně, už v tuto chvíli z nich pokrývá spotřebu elektřiny z 20 procent.

„Ukazuje se, že Německo je schopné naplnit velký podíl svých potřeb elektřiny ze slunce. Německo dokáže fungovat s menším množstvím elektráren spalujících uhlí, plyn a atomových elektráren,“ konstatoval Allnoch.

Kritici: obnovitelné zdroje se ještě pěkně prodraží

Kritici odstupu od jádra namítají, že „zelená“ energie není dostatečně spolehlivá a nemá kapacitu pohánět země s velkým množstvím průmyslu. Kancléřka Angela Merkelová ale tvrdí, že právě Německo chce být příkladem toho, že na ni vsadit možné je.

Jenže kromě nestability dodávek elektřiny ze slunce či větru, je problémem také extrémní zátěž, kterou obnovitelné zdroje způsobují rozvodné síti, dodávají kritici.

„Výdaje na dodávky energie získané z alternativních zdrojů převyšují všechny hranice. Dodatečné vybudování potřebných elektrických sítí do roku 2022 bude stát 50 miliard eur,“ varoval bavorský ministr ekonomiky Martin Zeil v listu Bild am Sonntag. Následkem toho se podle Zeila cena na elektrickou energii může zvýšit až o 70 procent.

fotovoltaikafotovoltaika | profimedia.cz

Aktuální výkupní ceny solární energie znamenají 2 centy navíc za kilowatthodinu elektřiny. Podle zprávy ministerstva životního prostředí si němečtí spotřebitelé ročně jen za samotnou solární elektřinu připlatí 4 miliardy eur.

I proto se vláda snaží urychlit modernizaci přenosových soustav a prosadit snížení sazeb výkupních cen až o 30 procent. Tento krok ale nedávno zabrzdila horní komora parlamentu.