Němečtí vězni jsou alternativou k levné Číně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V německých věznicích je dnes moderní a účinně organizovaná výroba. Proto se bez nadsázky jedná o alternetivu k levné čínské pracovní síle. Přesto se množí názory, aby se pracovní povinnost ve věznicích zrušila. Odpůrci tohoto systému hovoří o nucených pracech.

V německých věznicích zatím platí tzv. pracovní požadavek. Zákon z roku 1976 uvádí, že vězni podle svých fyzických schopností musejí odpovídajícím způsobem pracovat. Ovšem pokud nějaká odpovídající práce je. Dnes ovšem zrušení této povinnosti plánuje deset spolkových zemí. V Berlíně, Brémách, Brandenburgsku, Předním Pomořansku, Porýní-Falcku, Sársku, Sasku, Sasku-Anhaltsku, Šlesvicku-Holštýnsku a Durynsku se projednává návrh nového zákona. Kritici pracovní povinnosti odsouzených hovoří o nucené práci, a chtějí místo toho delší terapie pro vězně. Ovšem věznice se brání tím, že odsouzení pracovat chtějí, šetří peníze daňových poplatníků a firmy jsou s jejich prací spokojené. Jedná se například o výrobce zahradního nářadí, firmu Gardena, či dodavatele autodílů ZF Friedrichshafen v Bádensku-Württembersku. Navíc věznice naslouchají potřebám zákazníků a vězni plní stále složitější úlohy.

Na řadě je marketing

V Bádensku-Württembersku, již věznice hledají zakázky na svých propracovaných webových stránkách, navíc s humorným heslem „Nemůžeme jen tak sedět.“

Hospodářská krize v roce 2009 zasáhla i výrobu ve věznicích. Ale teď znovu roste, uvedl server Welt.de. Výroba je znovu na vzestupu, protože instituce byly modernizovány. Od roku 2010 tak vězeňské provozy zaznamenávají silnou vlnu objednávek.

Například věznice v Ravensburgu se projednávaného zákazu práce bojí. Zaměstnanci s hrůzou vzpomínají na doby, kdy pracovalo pouze 25 procent vězňů. Situace byla hodně neklidná mnohdy se neobešla bez útoků a šarvátek vězňů, kteří se nudili. Vzhledem k tomu, že „kriminálníci“ začali pracovat, tak podle dozorců na chodbách zvítězil mír.

Domácí vězení: ušetřené miliony v nedohlednu

V Bádensku-Württembersku v roce 2011 pracovalo v průměru 5000 vězňů ze 7000, v Bavorsku, více než polovina z 12 000 odsouzených. Platové podmínky vězňů jsou skromné. Mohou vydělat maximálně 1,97 eura za hodinu. Proto je vězeňská výroba v Německu považována za alternetivu levné pracovní síly z Číny.