Nepokoje v afrických zlatých dolech nekončí

Nepokoje v afrických zlatých dolech

Nepokoje v afrických zlatých dolech Zdroj: reuters

Krize jihoafrického těžebního sektoru se opět zhoršila. Tento týden selhala další jednání mezi těžařskými firmami a odbory. Snahy o ukončení stávek ve zlatých dolech tak zatím vycházejí naprázdno.

Řada dělníků odmítla nabídky na zvýšení mezd od těžařských firem a protesty stávkujících se naopak rozšířily do dalších oblastí. Do nezáviděníhodné situace se dostala společnost Gold Fields. Tento čtvrtý největší producent zlata na světě oznámil, že další stávka propukla na jeho dole KDC East. To znamená, že všechny kapacity Gold Fields v Jižní Africe stojí kvůli stávce, což může mít za následek značný výpadek dodávek zlata na trh.

Vývoj ceny zlata od začátku rokuVývoj ceny zlata od začátku roku | E15

„Situace je strašná,“ řekl deníku Financial Times Willie Jacobsz, šéf oddělení pro vztahy s investory společnosti Gold Fields. „Všechny naše jihoafrické doly, s výjimkou budovaného South Deep, jsou nyní zapojeny v nelegální stávce, která ohrožuje samotnou existenci tisíců pracovních míst a zvyšuje pravděpodobnost nevyhnutelné radikální restrukturalizace firmy,“ pohrozil Jacobsz.

Jihoafrická policie zatkla o minulém víkendu při protestu poblíž Johannesburgu 77 lidí, mezi nimiž bylo 72 horníků ze zlatého dolu Kloof. Policie provincie Gauteng svou akci zdůvodnila oznámením, že několik zatčených bylo ozbrojeno.

Do Afriky vkročte od jihu

Spící velmoc?

Nepokoje jihoafrických horníků začaly 10. srpna, kdy přerušili práci zaměstnanci firmy Lonmin, která těží platinu. Následně se ke stávce připojilo 85 procent pracovníků jihoafrických dolů. Snažili se vymoci si zvýšení platů. V některých dolech stávka přerostla v násilí. Nejtvrději policie zasáhla v srpnu, kdy během stávky v dole Marikana zastřelila 34 horníků.