Netopte, vyzval distributor elektřiny v USA. Hrozí blackout

Rozvodná síť v USA je jedna z nejstarších ve vyspělých zemích

Rozvodná síť v USA je jedna z nejstarších ve vyspělých zemích Zdroj: Nic McPhee, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Americká energetická společnost Duke Energy před několika dny vyzvala své zákazníky v Severní a Jižní Karolíně, aby omezili spotřebu elektřiny a předešli tak výpadkům dodávek. Podobná varování před blackoutem jsou v zemi stále častější. Podle expertů problémy vyřeší jen rozsáhlá modernizace přenosové sítě.

„Předpověď počasí je velmi podobná loňskému lednu a zasahuje velkou část země,“ uvedl viceprezident společnosti Nelson Peeler. USA zřejmě stejně jako loni zasáhne nezvykle mrazivé počasí, které loni vyvolalo prudký nárůst spotřeby elektřiny a rozsáhlý výpadek dodávek v Detroitu.

Duke Energy ujišťuje, že má dostatek zdrojů, aby pokryla i skokové zvýšení odběru. Přesto svých více než sedm milionů zákazníků vyzvala, aby snížili teplotu na pokojových termostatech, zbytečně nesvítili a omezili domácí, při nichž je třeba elektřina. Hlavně mezi 17. a 22. hodinou, kdy je spotřeba elektřiny obecně největší. Obzvláště to platí pro čtvrtek, který energetici považují za kritický den.

Firma upozornila, že v případě nepříznivého vývoje počasí může „přikročit k omezení dodávek elektřiny, které vyústí v přerušované či trvalé výpadky napříč rozvodnou sítí“.

Síť bez počítačů

Americká energetická síť je se svými 400 tisíci mílemi drátů vysokého napětí pravděpodobně nejrozsáhlejší na světě a proud do ní dodává 9200 společností. Zároveň je ale velmi stará, výjimkou nejsou ani úseky staré 80 let.

Většina přenosové soustavy, rozdělené na tři dílčí soustavy, vznikla po Druhé světové válce, a je vybavena technologií ze šedesátých a sedmdesátých let. Převážnou část sítě tedy nekontrolují počítače a většina dodavatelů se o výpadcích dozvídá až z telefonátů rozhněvaných zákazníků.

150 miliard ročně

Podle organizace American Electric Realiability Corporation tak v USA dochází k výpadkům elektřiny častěji, než v jiných vyspělých zemích. Ministerstvo energetiky odhaduje roční škody způsobené výpadky elektřiny na 150 miliard dolarů. Za posledních 40 let zaznamenalo ministerstvo pět rozsáhlých výpadků postihujících velká města nebo oblasti. Ke třem z nich došlo v posledních devíti letech.

Zatížení sítě přitom rok od roku roste, hlavně kvůli rozvoji internetu. Jen sociální síť Twitter v USA ročně spotřebuje 2500 megawatthodin proudu, spočítal profesor Massou Amin z Minnesotské univerzity. Další velkou zátěž představují mobilní sítě.

Řešení přinese jen rozsáhlá obnova rozvodných síti, upozorňují odborníci. Ústav Electric Power Research Institute v roce 2011 spočítal celkovou investici na 338 až 476 miliard dolarů během příštích 20 let. Podle Svazu civilních inženýrů USA by se měly každoroční investice do rozvodné sítě navýšit o 11 miliard dolarů.