Nižší strop příspěvku na zelenou energii z rozpočtu odčerpá čtyři miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dii

Malá novela zákona o podporovaných zdrojích energie může dvacítce firem s největší spotřebou elektřiny ušetřit až třičtvrtě miliardy korun. Novela, kterou schválila vláda obsahuje strop na příspěvek, který v cenách elektřiny platí firmy a domácnosti na podporu obnovitelných zdrojů energie. Kabinet chce být štědrý, zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu navrhovalo částku ustálit na 529 korunách za megawatthodinu spotřebované energie, vláda chce platbu zastropovat na 495 korunách.

Po snížení zátěže, kterou v posledních letech obnovitelné zdroje pro firmy představují, volají průmyslníci od loňského roku. Tehdy se za megawatthodinu platilo 419 korun, ale kvůli pokračujícímu boomu zejména solárních elektráren se částka letos vyšplhala na 583 korun. Energeticky náročný průmysl tak letos celkem na podporu obnovitelných zdrojů zaplatí podle odhadu Svazu průmyslu a dopravy 5,1 miliardy korun.

Pokud vládní návrh projde i v parlamentu, sníží se účet průmyslu v příštích letech na 4,36 miliardy korun ročně. Jak zástupci průmyslu, tak Hospodářská komora nicméně opakovaně požadovaly, aby se příspěvek na zelenou energii vrátil na loňských 419 korun. Pak by náklady firem klesly na 3,7 miliardy korun.

Ministerstvo financí nechce doplácet

Proti razantnímu snížení poplatku v cenách elektřiny bylo ministerstvo financí. Zákon totiž počítá s tím, že peníze slíbené majitelům zelených elektráren v rámci podpory, které se nevyberou od spotřebitelů, dorovná státní rozpočet. Ten letos na obnovitelné zdroje doplácí 11,7 miliardami korun. Podle propočtů MPO bude zastropování příspěvku na 495 korunách znamenat navýšení dotace ze státního rozpočtu o necelé čtyři miliardy korun. Strop na 420 korunách by vyžadoval z rozpočtu přes 8 miliard korun navíc.

To ovšem vychází z předpokladu, že příští rok se celková částka podpory zelené energie ve výši 44 miliard korun nezvýší. Přitom Energetický regulační úřad očekává, že celková suma podpory se zvedne o zhruba 6 miliard korun. Takže i při vyšším stropu na 529 korunách by ministerstvo financí muselo z rozpočtu vytáhnout příští rok celkem zhruba 21 miliard korun, tedy o deseti miliard více než letos. Proto se v připomínkovém řízení finance proti návrhu ministerstva průmyslu ohradily.

Vláda si však úĺevu firmám od podpory obnovitelných zdrojů stanovila jako jednu z priorit. Ministerstvo průmyslu navíc o výši státního příspěvku s ministerstvem financí usilovně jednalo.