Norsko a Británie by brzy mohly mít podmořské elektrické vedení

Norsko je blízko schválení investice do výstavby podmořského elektrického vedení do Británie v délce 700 kilometrů, které by umožnilo Británii dovážet elektřinu z norských vodních elektráren. Celková výše investice má činit dvě miliardy eur (55,4 miliardy korun), napsal na svých internetových stránkách list The Financial Times (FT). Vedení má být nejdelším podmořských spojovacím vedením mezi dvěma zeměmi na světě.

Generální ředitel norského provozovatele elektrárenské sítě Statnett Auke Lont FT řekl, že doufá, že rozhodnutí padne na počátku letošního roku. „V plánu je přijmout rozhodnutí o investici v prvním čtvrtletí,“ uvedl s tím, že vedení by mělo být v provozu do roku 2020.

Británie má podobné spojení také s Francií, Nizozemskem a Irskem. Nový projekt, který je společným podnikem Statnettu a britské elektrárenské firmy National Grid, by měl být schopen poskytnout elektřinu z obnovitelných zdrojů až čtyřem milionům britských domácností.

Norsko má na celkové kapacitě výroby vodních elektráren v Evropě zhruba poloviční podíl. Lont dodal, že dohoda s National Grid je jednou z několika plánovaných dohod o využití kapacity norských vodních elektráren. Elektřina z norských elektráren by mohla být využita ke zlepšení zásobování elektřinou zemím ovlivněným nestabilní výrobou elektřiny z větrných a solárních elektráren. Statnett má již podmořské propojovací vedení s Dánskem a Nizozemskem a kromě Británie plánuje podobné spojení také s Německem.