Norsko přestává sázet na ropné bohatství, politici se postavili proti těžbě na Lofotech

Lofoty

Lofoty Zdroj: Profimedia

Další budoucnost Norska jakožto evropské ropné mocnosti je stále více nejistá. Zástupci tamní Strany práce, která dříve podporovala těžbu ropy, se totiž přidali na stranu odpůrců otevírání nových vrtů. 

Politici se shodli na omezení dalších průzkumných prací u souostroví Lofoty. Právě zde se mají nacházet rozsáhlá ložiska, která by skandinávskému národu zajistila další příjmy. Zhruba tři miliardy barelů ropy tak mají zůstat pod mořským dnem. Krok Strany práce, která je nejsilnější stranou v norském parlamentu, zajistil odpůrcům těžby v zákonodárném sboru majoritu.

Na politické rozhodnutí okamžitě reagovaly společnosti z petrochemického průmyslu, které se vyjádřily pochyby o další budoucnosti severské ekonomiky. „Celý průmysl je zaskočen a zklamán,“ uvedl pro server Bloomberg Karl Eirik Schjott-Pedersen, šéf norské ropné a plynařské asociace. Obdobně reagoval také největší tamní producent, státní společnost Equinor. Podle ní je zpřístupnění ložisek zásadní pro zachování těžby. V těch stávajících totiž ropa ubývá.

Rozhodnutí Strany práce zkritizovaly také odbory, podle kterých se nejistota může promítnout do životů více než 170 tisíc Norů, kteří v odvětví pracují. Ti nyní budou sledovat další kroky opoziční strany, v níž sílí hlasy ochránců životního prostředí na úkor podporovatelů ropného průmyslu. Ke sporům uvnitř partaje tak může dojít například při projednávání další těžby v Barentsově moři nebo zavádění nového  zdanění.

Rozhodnutí norských politických špiček však nebylo nenadálé. Již koncem března totiž zástupci parlamentu projednávali možné snížení produkce emisí při zpracování ropy a plynu.

Za postupným odklonem od ropného byznysu však není pouze rostoucí snaha o ochranu životního prostředí. Norská vláda nedávno oznámila, že se státní fond spravující bilion dolarů příjmů z ropného průmyslu zbaví některých akcií petrochemických firem.

Důvodem má být diverzifikace portfolia fondu, který finanční prostředky z akcií vloží do firem z jiných odvětví. „Cílem je snížení závislosti norské ekonomiky na cenách ropy,“ uvedl pro Associated Press norský ministr financí Siv Jensen.