Nová ostravská ocelárna Mittalu má odolat výkyvům cen

Nová ocelárna za několik miliard korun se dvěma kyslíkovými konvertory by měla nahradit čtyři tandemové pece ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Kapacita výroby zůstane na 3,5 milionu tun oceli za rok.

Nová ocelárna za několik miliard korun se dvěma kyslíkovými konvertory by měla nahradit čtyři tandemové pece ze šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Kapacita výroby zůstane na 3,5 milionu tun oceli za rok. Zdroj: ctk

ArcelorMittal zvolil pro novou ocelárnu v Ostravě technologii, která umožní pružně měnit podíl surového železa a šrotu podle aktuálních cen vstupních surovin.

ArcelorMittal už vybral technologii pro novou ocelárnu, kterou hodlá postavit ve svém ostravském závodě za několik miliard korun. Měla by mít speciální kyslíkové konvertory, které firmě umožní vyrábět ocel buď především ze surového železa z vlastních vysokých pecí, nebo z vyššího podílu šrotu. Díky upravenému kyslíkovému konvertoru bude moci podíl šrotu ve vsázce dosáhnout až 40 procent, standardně je to maximálně 30 procent železného šrotu.

Pomocí hybridní technologie, o jejíž posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) ArcelorMittal nyní požádal, bude moci firma pružněji reagovat na vývoj cen vstupních surovin na trhu. Jejich výkyvy byly v minulosti významné.

Cena železné rudy například v roce 2011 vystoupala na patnáctinásobek úrovně roku 2001. Šrot se ve stejné době prodával za pětinásobek ceny roku 2001. Nyní cena rudy spadla na trojnásobek úrovně roku 2001 a cena šrotu na necelý dvojnásobek. Propadla se také cena koksovatelného uhlí.

Emise klesnou

„Přesné parametry technologie chceme sdělit až v tendrové dokumentaci pro výběr dodavatele,“ říká Tapas Rádžderkar, generální ředitel a předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava. Kdy firma tendr vypíše, zatím není jasné. „Letošním cílem je vyhodnotit projekt z pohledu EIA, podívat se na vnější vlivy, které naše podnikání ovlivňují, jako například ceny uhlí.

Diskuze bude i o podobě obchodování s emisními povolenkami po roce 2020 a o přidělení statusu tržní ekonomiky Číně,“ dodává Rádžderkar. Zakázku na novou ocelárnu vyhlásí až po vyhodnocení těchto parametrů. Nová technologie nebude mít vliv na náklady za emisní povolenky, protože celkové emise CO2 firmy nesníží. Zredukuje však emise prachových částic.