Nová podpora bioplynu naráží na odpor

V dřevěné věži je schovaný vak na plyn z bioplynové elektrárny, která stojí napravo od věže

V dřevěné věži je schovaný vak na plyn z bioplynové elektrárny, která stojí napravo od věže Zdroj: Pavel Sich

Sotva letos stát zastavil veškerou provozní podporu novým obnovitelným zdrojům, už připravuje podporu novou. Tentokrát pouze pro bioplynové stanice, které budou zpracovávat zemědělský a komunální biologický odpad. Nové odpadové bioplynky by podle připravované novely zákona o podporovaných zdrojích měly mít nárok na provozní podporu formou zeleného bonusu od roku 2017.

Obnovení podpory si do zákona prosadilo ministerstvo zemědělství jako formu pomoci zemědělcům. Vzniknout by mohlo až 80 nových bioplynek, odhaduje ministerstvo. „Podpora zpracování odpadů v bioplynových stanicích dává smysl. Jenže tyto bioplynky se v Česku příliš nestavěly, protože v minulosti měly nižší podporu než bioplynky zpracovávající například kukuřici a jiné zemědělské substráty,“ říká Jan Habart ze sdružení pro biomasu CZ Biom.

Zavedení provozní podpory odpadním bioplynkám naráží na odpor. „Z pohledu Energetického regulačního úřadu jde o nesystémové řešení. Odpadářské bioplynky mají nulové palivové náklady, takže vhodnější by pro ně byla investiční podpora,“ říká mluvčí úřadu Jiří Chvojka.

Podobný názor má také ministerstvo životního prostředí, které s bioplynkami počítá jako s jedním ze způsobů energetického využití odpadů. „Měla by se vyplácet jen jedna forma podpory. Investiční podpora je a bude k dispozici v rámci operačních programů,“ tvrdí mluvčí úřadu Petra Roubíčková. Ministerstvo chce bioplynky podporovat právě proto, že budou moci od příštího roku zpracovávat také odpady z kuchyní a stravoven.

Maximálně 1500 korun za megawatthodinu elektřiny

Provozní podpora nových bioplynek by neměla překročit 1500 korun za megawatthodinu vyrobené elektřiny, rozhodlo ministerstvo průmyslu a obchodu, které na novele pracuje. To je zhruba o třetinu méně, než dostávají bioplynky postavené loni. Přitom stavba stanic na zpracování odpadu je dvakrát dražší než u klasických bioplynek na kukuřici. Otázka také je, kdo bude v Česku nové bioplynové stanice stavět. Po letošním zastavení podpory trh s bioplynkami zamrzl a většina firem, které se na jejich výstavbu specializovaly, se potýkají s existenčními potížemi. Do roku 2017 podle Jana Habarta z CZ Biom nejspíš nepřežijí.

Špatně je také nastavena velikost podporovaných bioplynek. Novela hovoří o stanicích s výkonem do 550 kilowattů. Jenže na ty by se už vztahovala evropská pravidla pro státní pomoc. Takže například by musely výrobny s výkonem nad 500 kilowattů o podporu soutěžit ve veřejných tendrech. Brusel by navíc podporu pro bioplynky musel schválit.