Nové léky se do ČR dostávají později, novela zákona proces ještě prodlouží

farmaceutický průmysl

farmaceutický průmysl Zdroj: reuters

Česká republika v současné době zaostává ve využití moderní léčby za zbytkem Evropy. Moderní negenerické léky se k českým pacientům dostávají o rok a půl později, než ke slovenským a dokonce o tři roky později v porovnání s Rakouskem. Upozornil na to Radim Petráš z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) s tím, že novela zákona o veřejném pojištění, která se zabývá i léčivy je neústavní.

Asociace novelu kritizuje kvůli způsobu jejího projednávání. „Jde o nekoncepční návrh, který navíc obešel standardní legislativní procesy a tím pádem je neústavní. Samotná novela má 40 stran, komplexní pozměňovací návrhy k ní 56. Tyto návrhy ale neviděla ani vláda, ani její legislativní výbor. A to v době, kdy má vláda ve sněmovně největší převahu za poslední roky,“ řekl Petráš.

Pokud tato novela vstoupí v platnost, je podle Petráše pravděpodobné, že se přístup českých pacientů k moderní léčbě ještě více omezí. „Novela totiž říká, že lék lze na český trh uvést pouze v případě, že už je jeho úhrada stanovená na třech trzích v rámci referenčního koše cen léků pro Českou republiku,“ řekl a dodal, že pokud lék dostal evropskou certifikaci, je bezpečný a může se tedy nabízet. „Není tedy potřeba znovu na okolních zemích testovat, zdali se neobjeví nějaké nežádoucí účinky,“ uzavřel.

Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP také kritizoval část novely, která se týká elektronických aukcí. Tyto aukce jsou prý sice dobrým nápadem, ale je nutné se zaměřit na to, jak rychle budou firmy schopny reagovat a zásobovat trh. „Pokud firma nebude vědět dostatečně dlouho dopředu, že zvítězí, nebude schopna adekvátně reagovat. Pak by se mohlo stát, že by se opravdu nemusel lék dostat ke všem pacientům“ řekl.

AIFP se domnívá, že pokud by vítězná firma nebyla schopna zajistit pokrytí celého trhu měly by dostat možnost doplnit trh za výherní podmínky i firmy, které se v soutěži umístily na dalších místech,“ řekl s tím, že tímto způsobem by mohla být zajištěno stoprocentní pokrytí bez výpadků.

Aukce bude v režii SÚKL, podnět musí být od pojišťovny

Podle pozměňovacího návrhu novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který na začátku června schválil zdravotní výbor sněmovny, bude aukce vypisovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). O vypsání aukcí však musí požádat pouze zdravotní pojišťovna. Soutěž může SÚKL vypsat pouze tehdy, když léčivou látku na český trh dodávají nejméně tři registrované firmy. Vypsání soutěže nakonec ještě bude muset posvětit ministerstvo.

Podmínkou účasti v soutěži je, že v případě výhry bude firma dodávat na český trh léčivé přípravky za vysoutěženou cenu po dobu 1,5 roku a v množství pokrývajícím alespoň polovinu obvyklé celostátní spotřeby.

Vítěz soutěže pak dostane na popud SÚKL od pojišťovny 100 procent aukční hodnoty. Na ostatní léčivé prostředky budou pojišťovny přispívat pouze 75 procenty, což znamená, že čtvrtinu ceny léku doplatí pacient.

Ministerstvo zdravotnictví chce úpravou lékové politiky ušetřit necelou miliardu korun. Podle Dvořáčka ale taková suma nevyváží problémy, které změny pacientům přinesou. „Pokud chce zdravotnictví šetřit pomocí podpory generických léčiv, musí být připraveno na možnost vyšší finanční zátěže například v podobě delšího průběhu léčby,“ dodal.