Nové technologie zlevní solární panely, Evropě se boom vyhne

Solární panely rozlité po českých polích.

Solární panely rozlité po českých polích. Zdroj: Hynek Glos

Nové technologie a typy solárních panelů, které se začínají prosazovat, by mohly do pěti let výrazně snížit cenu nových slunečních elektráren. Rozšíření technologií jako PERC nebo dvoustranných panelů mohou jednotkovou cenu v roce 2020 stlačit na 0,48 dolaru za watt, odhaduje konzultantská společnosti Lux Research. Nyní stojí watt sluneční elektrárny podle nedávné studie Mezinárodní agentury pro energii 0,8 dolaru.

Pokles cen panelů požene dolů také vyšší účinnost, která by se za pět let měla vyšplhat na 24 procent. Jinými slovy panely budou schopny na elektřinu přeměnit až čtvrtinu energie dopadajícího slunečního záření. Technologie PERC, na kterou přecházejí velcí výrobci jako Hanwha Q-cells, SunEdison či SolarWorld, má nejen vyšší účinnost, ale také nižší investiční náklady.

Dvoustranné moduly mohou najít místo u střešních instalací, nebo u instalací na fasádách, kde se dbá také o estetiku. Lux Research věří, že tyto vysoce účinné technologie zvýší potenciál decentralizovaných fotovoltaických instalací, s nímž většina energetických koncepcí ve světě nepočítá.

Na špici Čína

Odhady německé společnosti Cleantech hovoří o tom, že v roce 2020 se roční instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren ve světě dostane na 92 gigawattů. Letos to má být 54 gigawattů. Tahouny tohoto růstu budou Čína, Indie a Spojené státy, které dohromady zvednou roční instalovanou kapacitu o 36 gigawattů ve srovnání s rokem 2014.

Spojené státy se v roce 2020 podle odhadu Cleantech stanou světovou dvojkou v kapacitě fotovoltaických elektráren. A to navzdory plánovanému omezení podpory velkých elektráren v roce 2017. Světovou jedničkou bude Čína.

Oživení až za pět let

Naopak Evropa, donedávna průkopník na poli obnovitelných zdrojů, bude za světem zaostávat. Společnost Apricum předpovídá, že celosvětově bude podíl instalované fotovoltaické kapacity v Evropě klesat.

Oživení trhu se solárními moduly lze v Evropě čekat až po roce 2020, kdy by se na trhu už mohly uplatnit rezidenční elektrárny v kombinaci s bateriemi pro skladování přebytečné elektřiny. Tyto systémy by mohly dosáhnout parity s koncovými cenami elektřiny v Německu a v Itálii.