Nový solární boom budou v Česku řídit velké energetiky

solární panely

solární panely Zdroj: Petr Horky

Novela energetického zákona, kterou schválil parlament, otevře energetickým firmám dveře k rozšíření nabídky svých služeb. Zákon usnadní od nového roku instalace malých solárních elektráren s výkonem do deseti kilowattů, k jejichž provozování už nebudou majitelé potřebovat licenci a živnostenský list.

„Od příštího roku díky změně energetického zákona připravujeme pokračování nabídky na výstavbu a servis fotovoltaických elektráren pro naše zákazníky,“ říká Petr Holubec, mluvčí Pražské energetiky. Firma už instalace nabízela v roce 2012. Od roku 2013, kdy nové elektrárny ztratily nárok na podporu, se PRE omezila pouze na servis stávajících elektráren. Budování nových nedávalo ekonomický smysl.

Vstup do oblasti malé fotovoltaiky už dříve oznámil ČEZ, který připravuje dodávky solárních elektráren domácnostem na klíč. O instalaci malých zdrojů, včetně solárních panelů uvažuje také RWE. „Zatím nechceme být konkrétní. V každém případě připravujeme různé produkty spojené nejen s fotovoltaikou,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Nové nabídky souvisí s postupným zvyšováním významu energetických služeb v byznysu velkých energetických společností, které hledají další možnosti výdělku, jak klesají ceny a marže z výroby elektřiny.

"Malá" fotovoltaika táhne

Velkým zákazníkům nabízí RWE stabilizaci portfolia energií. Čím dál více se orientuje také na využívání potenciálu energetických úspor, a to nejen u firemních odběratelů, ale také ve veřejném sektoru. Městům a obcím firma radí v oblasti tepelného hospodářství a optimalizace centrálního zásobování teplem. Mezi nabízená opatření patří také instalace decentralizovaných zdrojů energie, typicky kogeneračních jednotek.

E.On přišel mimo jiné s nabídkou dodávek tepla a elektřiny prostřednictvím služby Energy Contracting. Firma na základě dlouhodobé smlouvy o spolupráci provede u zákazníka instalaci zdroje nebo modernizuje stávající zdroje. Investice hradí E.On, takže firma své peníze může investovat do výroby. Zařízení se splácí v cenách energií.

ČEZ už loni začal s aktivizicemi

ČEZ už loni koupil většinový podíl v pardubické společnosti EVČ, která se zabývá projektováním i realizací energetických staveb, včetně projektů energetických úspor. Energetický gigant tím ovládl dvě třetiny tuzemského trhu energetických služeb poskytovaných metodou EPC, kdy se investice do modernizace energetického hospodářství splácí z dosažených úspor. Kromě toho dceřiná firma ČEZ Energo instaluje zájemcům malé kogenerační jednotky.

Energetické firmy jsou zatím opatrné v odhadování, jak se jim nový směr podnikání projeví v hospodářských výsledcích. Nejkonkrétnější je zatím PRE, která si od energetických služeb slibuje, že se na celkovém zisku budou podílet v řádu jednotek procent. „Podstata rozvoje energetických služeb však nespočívá pouze v inkasovaných tržbách za tyto služby, ale ve změně vnímání PRE. Svým zákazníkům chceme nabídnout něco více než pouze komoditu, elektřinu,“ dodává Holubec z PRE.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ