NWR dala věřitelům nůž na krk. Blufuje?

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala Zdroj: E15

Ring je volný, další kolo boje NWR versus věřitelé začíná. A jelikož plány těžaře na oddlužení stále narážejí na odmítavý postoj držitelů dluhopisů, firma pohrozila, že prodá OKD i polskou Karbonii. Tato slova však v tuto chvíli působí jen jako bouchnutí pěstí do jednacího stolu. Podle dobře informovaného zdroje deníku E15 se totiž žádný prodej majetku ve skutečnosti nepřipravuje.

NWR oznámilo možný prodej aktiv spolu s revizí svého měsíc starého restrukturalizačního plánu. Ten i nadále naráží na odpor 63 procent držitelů nezajištěných dluhopisů firmy, kteří by tak přišli o pět miliard ze své investice.

„Nový plán je upraven tak, aby vyvinul ještě větší tlak na tyto věřitele, aby s restrukturalizací souhlasili,“ říká Marek Hatlapatka z Cyrrusu. Věřitelé by nově dostali z každé stokoruny pohledávky 25 procent, ovšem s podmínkou, že upíší nové akcie NWR.

Pokud by záměry NWR vyšly, čeká horké léto také akcionáře. Těžařská společnost má totiž v plánu zvýšit kapitál o 150 milionů eur, a to vydáním až 25násobku existujících akcií. Hodnota podílů současných akcionářů by tím dramaticky propadla.

65 haléřů za kus

„Podle našich výpočtů to znamená, že by NWR nové akcie upisovalo po 65 haléřích za kus,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny. K této ceně by se podle expertů následně přiblížila i cena akcií na burze. S restrukturalizačním plánem NWR momentálně souhlasí držitelé 62 procent zajištěných dluhopisů, kterým těžař dohromady dluží bezmála 13 miliard, a 37 procent držitelů nezajištěných bondů s pohledávkou kolem sedmi miliard. Pro schválení restrukturalizačního plánu je přitom potřeba alespoň tříčtvrtinový souhlas z každé skupiny věřitelů zvlášť. Cesta k naplnění tohoto kvóra tak zůstává stále velmi dlouhá. Pokračování

Pro případ, že by se NWR s věřiteli nedohodlo, zůstává podle těžaře v plánu prodej majetku, a to OKD a Karbonie. „Úvahy o prodeji aktiv zřejmě nemají v tento okamžik reálný základ v podobě reálného kupce,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Kdyby došlo k prodeji dolů, z firmy by nezbylo prakticky nic.

„NWR bez OKD a Karbonie je prázdnou schránkou, alternativní plán se tedy rovná prakticky konci společnosti NWR, jak ji známe dnes,“ uvádí Hatlapatka.

Odborníci v takovém případě nepředpokládají, že by se byť i jen část výtěžku z prodeje tohoto majetku dostala k současným akcionářům. „Ani korunu ze své investice by zřejmě neviděli ani držitelé nezajištěných dluhopisů,“ míní Bártek. NWR si pro případný prodej majetku nicméně již najalo svého poradce, kterým je finanční skupina Blackstone Group. Ta má zároveň administrovat i případné nabídky k odkupu majetku. Jasno má být během několika následujících měsíců, podle NWR se rozhodne do konce září.

Dluhopisy NWR…
… se obchodují za zlomek ceny NWR dluží ve dvou dluhopisových emisích 20 miliard korun. Emise bondů zajištěných majetkem firmy se splatností v roce 2018 v objemu 13 miliard aktuálně nese výnos 19 procent a investoři jsou za stokorunu tohoto dluhu ochotni zaplatit 71 korun. Nezajištěné bondy za sedm miliard korun vynášejí přes 55 procent a stokoruna tohoto dluhu na trhu stojí 17 korun.