O české hodinky Prim roste zájem, tržby táhnou limitované edice

zakázkové hodinky Prim

zakázkové hodinky Prim Zdroj: ctk

Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují vyrábí náramkové hodinky Prim, letos očekává zvýšení obratu přibližně o čtvrtinu z loňských čtyřiceti milionů korun na padesát. Růst odbytu táhne zejména prodej limitovaných edic mechanických hodinek Tobruk a Spartak. Významným přínosem do tržeb mál být i stokusová edice hodinek Prim Hirošima pro japonského zákazníka.

„Ačkoli jsou hodinky Prim luxusním zbožím s cenami v řádech desítek tisíc korun, s odezněním hospodářské krize evidujeme zájem o hodinky i u klientů ze střední vrstvy,“ uvedl ředitel společnosti Aleš Fleischmann. Do konce roku chce Elton, jehož vznik sahá do roku 1949, dát na trh další limitovanou edici hodinek.

Podnik mající asi 50 zaměstnanců chce posílit obchodní kanály postupným zřízením dalších podnikových prodejen. Ty má zatím v Novém Městě nad Metují, Praze a Ostravě. Spoluprací se zkušenými prodejci hodinek a klenotů chce také rozšiřovat síť partnerských prodejen.

Do obratu podnik započítává i zhruba desetimilionové tržby dceřiné společnosti H+H hodinářská. Ta vyrábí nástěnné hodiny a růst si letos slibuje od nové kolekce nástěnných hodin podle předloh náramkových hodinek. Předloni měla skupina Elton obrat 35 milionů korun.

Zhruba 90 procent produkce Eltonu tvoří zakázková výroba. Zákazník může podobu hodinek do značné míry sám určit. „Například může ovlivnit nápis a individualizaci zadního víka, kde si často přeje vyrýt jméno či datum narození. Ovlivnit může i číselník, korunku hodinek, zadní sklíčko. Vybrat si může materiál, například nerez, titan, damascénskou ocel, zlato či platinu. Získá tím hodinky, které budou jediné na světě,“ řekl Fleischmann. Poznamenal, že mezi obchodní partnery Eltonu patří i firmy, například ČEZ a Škoda Auto, státní instituce či Český olympijský výbor.

Spory o známku
Hodinky se značkou Prim prodává i konkurenční frýdecko-místecká MPM-Quality, která ochrannou známku vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. Obě firmy kvůli tomu vedly už několik soudních sporů a záležitost není dořešena. Problémy mají svůj původ v době privatizace v 90. letech.

Elton, jehož vlastníkem je skupina českých fyzických osob, ročně vyrobí kolem 5000 kusů hodinek. Z nich přibližně pětinu tvoří hodinky s mechanickým strojkem. Zbytek hodinek je vybaven quartzovým strojkem ze Švýcarska, který Elton jako jedinou důležitou součástku nakupuje. Vše ostatní Elton sám vyrábí.

„Nejjemnější součástky vyrábíme s přesností tisíciny milimetru. Aby hodinky vznikly, je potřeba udělat až 1000 výrobních operací,“ řekl Fleischmann. Průměrná cena mechanických hodinek se pohybuje kolem 50 tisíc korun, ceny quartzových jsou mezi 5000 až 20 tisíc korun.

Jan Prokop: Hodinky na míru ze zlata jsou levnější než z oceli