O převzetí Zentivy mají zájem Indové

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.
Zentiva
Zentiva
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.
Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.
7
Fotogalerie

Čtyři indické farmaceutické firmy vyjádřily předběžný zájem o část Sanofi. Jednání o prodeji, jehož součástí má být i pražská továrna Zentiva a výzkumné středisko v hlavním městě, právě vrcholí, uvádějí indická média.

Podle informací indického deníku The Economic Times mají o koupi části Sanofi zájem indické farmaceutické firmy Aurobindo, Zydus Cadila, Torrent Pharma a Intas.

Ty v rámci farmaceutického byznysu nepředstavují malé hráče. Zydus Cadila dříve spojila  své síly s přední evropskou private equity investiční skupinou Apax Partners. Další ze čtveřice, firma Intas, v roce 2016 koupila od společnosti Teva byznys s generickými léky ve Velké Británii. Nadále má chuť růst a v soutěži o část Sanofi za ní stojí singapurská státem vlastněná investiční společnost Temasek a jedna z nejvýznamnější indických private equity firem Chrys Capital.

Francouzská Sanofi prodává svůj celoevropský obchod s generiky, tedy léků uvedených na trh po vypršení patentu inovativního přípravku. Indický list uvádí, že jmenované firmy budou o část Sanofi soupeřit s nejmenovanou velkou čínskou farmaceutickou společností. Zájem o transakci vyjádřila řada velkých investičních fondů.

Francouzská média uvádějí, že se mluví o společnostech CVC, která investovala do tuzemského antivirového kolosu Avast, Bain Capital, Blackstone, BC Partners, Carlyle, Cinven, KKR a Advent.

Odhady ceny se pohybují kolem 1,5 a 2,5 miliardy eur. Záležet bude mimo jiné na přesném rozsahu prodeje. Ve hře je samotná značka Zentiva, kterou Francouzi používají v desítkách zemí, nejen v Evropě, ale i Asii a Africe. S otazníkem je také byznys v Turecku nebo Rusku.

„Velmi bude záležet na tom, zda bude k prodeji veškerá výroba generických léčiv Sanofi (kromě Ruska), nebo pouze některá část. Taktéž bude záležet na tom, zda si Sanofi nebude chtít ponechat některé zajímavé a velmi oblíbené značky léčiv. Při vědomí všech těchto otevřených otázek odhadujeme transakční hodnotu někde v rozmezí 1,7-2,5 miliardy eur,“ uvedl před časem Marek Rehberger, managing director Patria Corporate Finance. Obchod bude každopádně jednou z největší transakcí, která se týká českého trhu.

Na probíhající konferenci v San Francisku JPMorgan Healthcare ujistil ředitel Sanofi Olivier Brandicourt, že dříve oznámený termín platí a prodej části firmy bude dokončen do konce letošního roku.

Sanofi o prodeji evropské generické části včetně Zentivy rozhodlo na konci roku 2016. Součástí skupiny Sanofi se Zentiva stala v roce 2009. Zájem o Zentivu tenkrát měla i PPF.