O Slovenské elektrárny bude rvačka. Zájem má ČEZ, EPH i Rosatom

Dětmarovice

Dětmarovice Zdroj: Wikimedia

Mezi zájemci o většinový podíl ve Slovenských elektrárnách, který vlastní italský Enel, jsou velká jména. Podle několika zdrojů z oboru se o slovenského energetického lídra trhu zajímá polostátní energetický kolos ČEZ, Energetický a průmyslový holding v čele s Danielem Křetínským a ruský Rosatom. „Nekomentujeme dotazy na možné akvizice a divestice,“ uvedl ředitel komunikace Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj.

Podobně se již dříve vyjádřila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. „Slovenský trh nás zajímá i nadále, ale ke konkrétním možnostem se nebudeme vyjadřovat.“ ČEZ usiloval o Slovenské elektrárny už při privatizaci v roce 2006. Tehdy prohrál právě s Enelem, který získal 66 procent akcií. Zbytek vlastní slovenský stát.

U EPH by ovšem mohl být problém s tím, že nemá zkušenosti s řízením jaderných elektráren. Slovenská společnost přitom vlastní dva jaderné zdroje. Tato potíž by se ale dala vyřešit - jaderné elektrárny v Mochovcích a Jaslovských Bohunicích by si mohl nechat slovenský stát.

Ještě složitější je situace Rosatomu. Evropské politické špičky totiž kvůli ukrajinské krizi volají naopak po zvýšení nezávislosti unie na ruských palivech a energii. Enel a slovenská vláda tak nemusejí chtít riskovat potíže kvůli prodeji elektrárenské společnosti do rukou ruské státní firmy.

Souhlas vlády

Hlas slovenské vlády je přitom pro transakci rozhodující. „Slovenská vláda musí s prodejem souhlasit,“ upozorňuje jeden ze zdrojů. Ostatně právo veta měl kabinet i v případě prodeje minoritního podílu v plynárenské skupině SPP. Ten prodávalo konsorcium společnosti E. ON a GDF Suez právě EPH.

Možnost prodeje Slovenských elektráren připustil jejich šéf Lucas D’Agnes při podpisu smlouvy o úvěru s ruskou bankovní skupinou Sberbank. „Slovenské elektrárny jsou jedním z aktiv, které jsou na prodej,“ uvedl D’Agnes. V polovině července agentura Reuters uvedla, že zájem projevilo několik společností.

Italský Enel totiž hodlá prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur (téměř 121 miliard korun), aby snížil svůj dluh na zhruba 37 miliard eur. „Enel ale nemusí prodávat za každou cenu,“ upozorňuje jeden ze zmíněných zdrojů.
Slovenské elektrárny disponují celkovým výkonem 5739 megawattů. Firma vlastní kromě dvou jaderných zdrojů ještě 35 vodních a dvě sluneční elektrárny. Hodnotu společnosti odhadl pro Reuters nejmenovaný milánský bankéř na 104,3 miliardy korun včetně dluhu o objemu jedné miliardy eur.