Obří zkrachovalý lihovar v Trmicích ožije

Lihovar v Trmicích

Lihovar v Trmicích Zdroj: agroweb

Český trh s biolihem přimíchávaným do benzinu zřejmě zažije jedno velké zmrtvýchvstání. Společnost Liberta Energy hodlá zrekonstruovat za několik stovek milionů korun průmyslový lihovar v severočeských Trmicích. Ten nechala v roce 2007 postavit firma PLP jako první svého druhu ve světě s nejnovější výrobou biolihu. Jenže revoluční technologie nefungovala a PLP skončila v konkurzu.

Hlavním problémem lihovaru byl zápach, který se šířil do okolí. Liberta Energy hodlá nyní technologii změnit na klasickou, vyzkoušenou metodu výroby lihu. „V areálu chceme postavit i novou čistírnu odpadních vod. Všechny zdroje zápachu budou v uzavřených nádobách s odtahem. Složky zápachu biologického původu budou spáleny,“ říká Jiří Šulc z Liberta Energy, která lihovar koupila letos na jaře. Konkrétní částka na investici se bude odvíjet od požadavků na zařízení, které vyplynou z posudku EIA o dopadech stavby na životní prostředí.

Zkušební provoz by měl podle plánů firmy začít v polovině příštího roku. Postupně by lihovar měl najet na plnou kapacitu 80 tisíc litrů biolihu ročně. Česko ale už nyní vyrábí více biolihu, než je schopen místní trh koupit. Patnáct procent ze současné roční produkce sto tisíc tun míří do zahraničí.

Dosud lihovar spolkl asi dvě miliardy korun. „Naším úkolem je co nejdříve lihovar přestavět a zprovoznit, aby i nadále nerostla celospolečenská škoda,“ dodává Šulc. Kam bude trmický lihovar biolíh dodávat, nechtěl komentovat.

Problém? Výroba z obilí se opouští

S uplatněním na trhu však může mít firma problém. Biolíh bude vyrábět z obilí. „Výroba z obilí se v Evropě opouští. Lihovar by mohl mít od roku 2016 potíž i s plněním přísnějších limitů na udržitelnost produkce,“ myslí si Jiří Trnka, expert na biopaliva z organizace CZ Biom.

Město Trmice proti oživení lihovaru zásadní námitky nemá, bojí se ale pokračujících problémů se zápachem. „Byl opravdu nesnesitelný. Chceme, aby navrhovanou technologii posoudil nezávislý odborník v procesu EIA,“ říká tajemník městského úřadu Milan Reichel.

Pokud se resuscitace povede, budou v Česku tři závody na výrobu bioetanolu určeného pro přimíchávání do benzinu.

Kdo rozchodí zkrachovalý lihovar