Oceláři bojují o zachování výhodnějších povolenek

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku Zdroj: E15 Petr Horky

Evropští oceláři varují. Navrhovaná reforma trhu s emisními povolenkami mezi roky 2020 až 2030 navýší náklady hutí o 70 až 100 miliard eur. Ve hře je podle evropské ocelářské asociace Eurofer osud stovek tisíc pracovních míst. Oceláři proto nyní vyzvali evropské státníky, aby na nadcházejícím říjnovém summitu Evropské unie jasně řekli, že hutě před dodatečnými náklady na emisní povolenky ochrání. Mezi signatáři výzvy jsou i největší české hutě.

„Reforma povede k poklesu množství povolenek, které dostáváme zdarma. Pro celou skupinu by to znamenalo výrazné zvýšení nákladů, a to jak kvůli nutnosti vyššího nákupu povolenek, tak z kvůli očekávanému růstu ceny povolenky,“ říká Jan Czudek, ředitel Třineckých železáren. Nyní firma ročně utratí za povolenky 80 milionů korun, při ceně povolenky šest eur. Reforma by podle analytických odhadů cenu zvedla na 25 eur.

ArcelorMittal by reformou přišel o stovky tisíc povolenek. „Nyní nám bezplatné povolenky pokrývají potřeby výroby a musíme je dokupovat pouze pro energetiku,“ říká mluvčí hutí Barbora Černá-Dvořáková. Obě ocelárny mají přiděleno na výrobu do roku 2020 více povolenek, než potřebují.

Dostanou bezplatné povolenky?

Podstatné ovšem bude, zda hutě budou mít nárok na bezplatné povolenky i po roce 2020, případně na kolik. „Pokud by se příděl radikálně snížil, dojdeme ke katastrofickým scénářům v oblasti průmyslové výroby v EU,“ dodává Czudek. Kvůli dodatečným nákladům nebudou moci firmy konkurovat producentům z jiných zemí, kde se za emise neplatí.

I kdyby hutě zůstaly chráněny a systém obchodování s emisemi by fungoval jako dosud, musely by evropské ocelárny i tak za povolenky zaplatit 58 miliard eur, tvrdí Eurofer. Například pro skupinu ArcelorMittal by to představovalo náklady přibližně dvě miliardy eur ročně.

Zdarma, nebo aspoň podle produkce

Oceláři politikům navrhují, aby systém byl nastaven minimálně tak, že hutě, které investovaly v minulosti do nejlepších technologií a mají nejnižší emise, budou dostávat i nadále všechny povolenky zdarma. Další variantou je, aby se povolenky přidělovaly nikoli na základě historické výroby, což vede k přebytkům, ale podle aktuální produkce.

Očekává se, že v závěrech říjnového summitu bude obsažena pasáž, kde se politici k ochraně průmyslu přihlásí. Podstatné ovšem bude, jak se tento slib rozpracuje do prováděcích předpisů, které se budou vypracovávat v pozdějších letech. Z Evropské komise přitom zaznívaly v uplynulých měsících názory, že seznam chráněných odvětví by se měl zkrátit. Rozhovor s ředitelem Třineckých železáren Janem Czudkem čtete v zítřejším vydání deníku E15

Strach z povolenek roste
Obavy z dopadu reformy trhu s povolenkami probudily i západoevropské hutě. Ty jsou zatím chráněny nejen díky bezplatnému přídělu části povolenek, ale na rozdíl od středoevropských zemí jim mateřské vlády kompenzují i náklady na dokupování povolenek. Reforma by však výši těchto kompenzací zvedla a dá se čekat, že vlády by je už nechtěly plně financovat. Vyšší náklady by pak ohrozily existenci hutí. Proto nyní vyzvaly politiky, aby jim ochranu garantovali i po roce 2020.