Odbory OKD plánují stávkovou pohotovst, nemají prý zprávy o dění ve firmě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Horničtí odboráři plánují vyhlášení stávkové pohotovosti. Těžební společnost OKD chce do tří let propustit polovinu zaměstnanců a odborům vadí, že nemají k dispozici potřebné informace. Stávková pohotovost by v příštím týdnu měla být vyhlášena na Dole Paskov, který by se měl uzavírat nejdříve, pak se odboráři chtějí dohodnout na dalším postupu a případném rozšíření stávkové pohotovosti, řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Odboráři zveřejnili své požadavky jak na vedení OKD, tak i na firmu New World Resources (NWR), která je majitelem OKD. Žádají například předložení schváleného podnikatelského záměru na rok 2016, kde je zajímají hlavně stavy zaměstnanců a tvorba finančních zdrojů.

Zároveň chtějí, aby společnost OKD poskytla podklady pro ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo práce a sociálních věcí pro zpracování případné legislativy o hmotném zabezpečení zaměstnanců odcházejících z důvodů organizačních změn.

„Zatím nemáme žádné informace o stavech zaměstnanců, o snižování pro rok 2016. Ředitel Dale Ekmark před necelými třemi týdny prohlásil v Karviné, že chce do tří let propustit polovinu lidí, a my nevíme ještě ani letošní rok,“ uvedl Pytlík. Podle něj chtějí mít odbory konkrétní představu o tom, jak bude propouštění vypadat v jednotlivých letech.

Ztráta práce hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. V kraji by šlo o největší propouštění za dlouhá léta

Společnost NWR jako vlastníka firmy odbory mimo jiné vyzývají k tomu, aby neprodleně předložila strategii fungování OKD, a to minimálně na dva až tři následující roky. „Dále požadujeme předložit informace, jak bude nadále probíhat těžba uhlí v jednotlivých lokalitách a postup pro případ řízeného útlumu těžby uhlí, a to ve spolupráci s vládou ČR a státní báňskou správou,“ uvádí odbory ve svém prohlášení.

Mluvčí firmy Ivo Čelechovský České televizi dnes řekl, že o všem probíhají jednání, která zatím neskončila. „Management ujistil odboráře, že dělá maximum, aby zajistil finance na krytí sociálního programu. Další věc je, že v současné době se dokončuje business plán. Jakmile bude schválen, budou odborové organizace a jednotlivé závody s jeho obsahem seznámeny,“ řekl.

OKD je v existenčních problémech. I přes úsporná opatření je pro ni těžba uhlí kvůli jeho klesajícím cenám ztrátová. V OKD a u dodavatelských firem nyní pracuje zhruba 12 tisíc lidí, naprostá většina pochází z regionu. Ztráta práce však hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. V kraji by šlo o největší propouštění za dlouhá léta. Ekmark před časem uvedl, že uzavřeny by měly být doly Paskov, Lazy a Darkov. Do roku 2018 by tak mělo odejít minimálně pět tisíc zaměstnanců.

Výběr hlavních událostí v OKD v posledních letech
Výběr hlavních událostí v OKD od jejich ovládnutí společností New World Resources (NWR; OKD chce do dvou let propustit polovinu z asi 13 tisíc zaměstnanců):
Část akcií OKD byla na začátku 90.let minulého století prodána v kupónové privatizaci, hlavním majitelem zůstal stát. V následujících letech ale rozhodující vliv získala společnost Prosper Trading, která odkoupila akcie OKD od státního Restitučního investičního fondu a od obcí regionu. Později se většinovým vlastníkem stal Karbon Invest (KI) podnikatelů Viktora Koláčka a Petra Otavy. Do firmy vstoupil v druhé polovině roku 1998, krátce po vzniku vlády Miloše Zemana (ČSSD).

V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad (ÚOHS). V září téhož roku vláda Stanislava Grose (ČSSD) schválila prodej menšinového státního podílu skupině Karbon Invest za 4,1 miliardy korun. Většinovým vlastníkem se ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se přitom podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI.

Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR). Dvoutřetinovým vlastníkem NWR zůstala investiční firma BXR Group Limited, ve které Bakalovi patřil zhruba poloviční podíl.

Nyní je přesná vlastnická struktura mateřské NWR nejasná. Představenstvo společnosti na loňské dubnové valné hromadě opustil Bakala. Nadále mu ale patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která nadpoloviční podíl v NWR. Tento poměr se ale pravděpodobně již změnil. Letos v lednu totiž NWR oznámila, že vydává 1,44 milionu nových akcií. Už v prosinci ministr průmyslu Jan Mládek uvedl, že majitelé obligací vládu upozorňují na to, že brzo budou mít většinu.

Součástí privatizovaného majetku OKD byly i bývalé hornické byty. Okolo 44 tisíc těchto bytů spravovala společnost RPG Byty ze skupiny BXR. Loni v říjnu ÚOHS povolil změnu vlastníka společnosti RPG Byty, firmu převzala lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.á r.l.

Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla se později kvůli svému působení v OKD ocitli před soudem. Státní zástupce je obžaloval ze zneužívání informací v obchodním styku, kterým měli firmě způsobit škodu v řádu miliard korun. Soud ale v červnu 2009 všechny tři zprostil viny.

Odkupu státního podílu z roku 2004 se týká dosud neuzavřená kauza, v níž před soudem stanul znalec Rudolf Doucha, jehož obžaloba viní z hrubého zkreslení posudku, podle něhož byl prodán státní podíl v OKD. Před soudem stanuli také dva bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti.

Po roce 1989 uzavřela OKD řadu šachet, výrazně klesl také počet zaměstnanců, kterých bylo koncem 80. let přes 100 tisíc. Zatím naposledy byl uzavřen důl Dukla v Havířově (2007). V současnosti OKD zaměstnává kolem 13 tisíc lidí, z toho asi pětinu v dole Paskov, který v nejbližších letech nejspíš také čeká uzavření (NWR navrhuje jeho uzavření nebo převedení na stát).

Kromě Paskova (Důlní závod 3 s lokalitami Staříč a Chlebovice) OKD provozuje Důlní závod 1 (doly Lazy, ČSA a Darkov) a Důlní závod 2, který vznikl přejmenováním původního Závodu Důl ČSM. OKD patří i zakonzervovaný důl Frenštát.

V roce 2013 se NWR dostala do vysoké ztráty a oznámila plán úsporných opatření. Jeho součástí byl kromě snížení nákladů prodej Dolu Paskov a společnosti OKK Koksovny. Zatímco pro důl se nepodařilo najít kupce, koksovnu koupila společnost Metalimex. Příčinou ztrát byly dle analytiků nízké prodejní ceny uhlí a vysoký podíl fixních provozních i finančních nákladů.

Těžební firma se nyní potýká s existenčními problémy, kvůli nimž v kraji hrozí masivní propouštění. Koncem letošního ledna se krajská tripartita shodla, že těžba uhlí by měla pokračovat co nejdéle i za cenu toho, že stát ponese určité výdaje.

NWR v předběžné analýze svého strategického revizního procesu na konci loňského roku uvedla, že do dvou let plánuje zavření dolů Paskov a Lazy. Výkonný ředitel OKD Dale Ekmark dnes řekl, že uzavření by se týkalo i Darkova.