OPEC se pře o objem ropné produkce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Saúdská Arábie, hlavní těžař Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), se dostala do sporu s dalšími členy kartelu. Rijád v dubnu produkoval nejvíce ropy za posledních 30 let a o snižování těžby nechce ani slyšet. Například Venezuela a Irák jsou ale znepokojeny poklesem cen suroviny a ve čtvrtek se zřejmě vysloví pro omezení jejího přebytku na trhu. Arabskou velmoc bude zcela jistě nejvíce kritizovat Írán, na který od počátku července plně dopadnou ropné sankce.

OPEC v květnu těžil 31,6 milionu barelů ropy denně, uvádí organizace ve své zprávě. Objem produkce byl sice mírně nižší než předchozí měsíc, ale stále o 1,6 milionu barelů nad oficiálně stanoveným limitem.

„Vysoká produkce stojící nad požadavky trhu je dalším potvrzením, že trh zůstává více než dostatečně zásoben,“ píše se v materiálu. Kartel předpovídá, že poptávka po jeho ropě se bude ve druhém pololetí pohybovat v průměru kolem 30,7 milionu barelů za den.

Saúdové ale ženou těžbu nahoru ve snaze vyhovět poptávce států, které se odvracejí od jejich největšího rivala – Íránu – kvůli jeho jadernému programu. V dubnu těžili více než deset milionů barelů ropy denně, v květnu jen o něco méně. „Naše analýzy tvrdí, že budeme potřebovat vyšší strop, než v současnosti existuje,“ prohlásil k situaci saúdskoarabský ropný ministr Alí Nuajmí.

Aktuálně Rijád jedná o dlouhodobé zakázce s Ankarou. Turecko se tento týden dostalo na listinu dalších sedmi zemí, jimž USA za příslib výrazného omezení nákupu ropy od Teheránu udělily výjimku, a nebudou tak postiženy za obchodování s íránskou centrální bankou.

Objevily se spekulace, že Saúdská Arábie chce záměrně stlačit ropu dolů, aby oslabila Írán, ale také Irák. Rijádu k udržení veřejných financí stačí podstatně nižší ceny suroviny než Teheránu a Bagdádu. Za kritickou hranici se v jeho případě považuje 70 až 80 dolarů za barel, zatímco u Íránu je to 117 dolarů. „Sto dolarů je pro náš rozpočet velice uspokojivá částka,“ podotkl nedávno ministr financí Saúdské Arábie Ibráhím ibn Abdal Azíz Assaf.

Země navíc tvrdí, že pokles cen je prospěšný. „Naše akce pomohly k poklesu cen ropy z březnových 128 dolarů na dnešních přibližně sto dolarů, což zafungovalo jako určitý druh stimulu na evropskou a světovou ekonomiku,“ uvedl Nuajmí.