OPEC ztrácí globální vliv nad ropou

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Gill M L via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Těžba ropy, ilustrační foto
Těžba ropy v Texasu (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ve svém výhledu poprvé předpovídá, že nabídka ropy nečlenských států organizace poroste rychleji než globální poptávka. Zvýšit by se měla nabídka zejména v USA, ale také v Kanadě, Velké Británii, Brazílii a Číně.

Zatímco globální poptávka po ropě má v tomto roce vzrůst o 1,6 milionu barelů denně, nabídka nečlenů kartelu se má zvýšit o 1,66 milionu barelů. Zpráva kartelu tak naznačuje, že snaha o snižování produkce a globálních zásob nemusí mít na cenu černého zlata vliv. To potvrzuje i čerstvá zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle které zásoby ropy v zemích OECD v lednu dokonce vzrostly a mají stoupat až do konce prvního čtvrtletí.

„OPEC má dny své největší slávy za sebou. Jeho moc uvadá s každým dalším otevřeným břidličným vrtem v USA či Kanadě. To ale neznamená, že definitivně mizí ze scény,“ vysvětlil hlavní ekonom Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Kartel se přede dvěma roky dohodl s Ruskem a dalšími producenty ropy na omezení těžby, aby podpořil růst cen. Od ledna 2017 těží o 1,8 milionu barelů denně méně, a kvůli tomu ceny rostly až do letošního ledna na tříleté maximum. S tím se ale na trh vrátili američtí těžaři břidlicové ropy. Jejich zvýšená nabídka brání dalšímu růstu cen.

Americká produkce je nyní na historickém maximu a do konce roku má překonat objemy Ruska i Saúdské Arábie. „Američtí břidliční těžaři v současné době vyvolali druhou břidličnou revoluci. Ta první nastala před rokem 2014 a vedla k dramatickému pádu cen ropy,“ uvedl Kovanda.