Orbán chce mohutně vsadit na jádro. Spolupracovat bude s Jižní Koreou

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Maďarsko se hodlá při výrobě eletřiny spoléhat především na jaderné zdroje. Premiér Viktor Orbán plánuje do roku 2023 zvýšit produkci elektřiny z jádra o 50 až 75 procent. Maďarsko jde tak proti některým státům Evropy, které se od jaderné energie odvracejí.

Maďarsko své plán potvrdila uzavřenou dohodou o spolupráci s Jižní Koreou. Dokument, podepsaný maďarským ministrem zahraničí Janosem Martonyim a jeho jihokorejským protějškem Yun Byung-seem, otevírá cestu ke spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Ještě významněji ale jihokorejským korporacím umožňuje účast v plánovaném tendru na rozšíření jaderné elektrárny Pakš.

Orbán prohlásil, že do deseti let by podíl jaderné energie v maďarském elektrárenství mohl dosáhnout až 70 procent. Připomněl, že tendr na rozšíření Pakše bude vypsán už brzy. Navíc podle něj by Maďarsko mohlo mít do pěti let nejlevnější elektřinu v celé Evropské unii. Vše ale bude záviset na tom, zda jeho strany Fidesz a lidovecké KDNP vyhraje volby příští rok. Prozatím si Fidesz udržuje nad opozicí slušný náskok.

Orbán se snažil jádro ve středoevropském kontextu podpořit i na nedávném summitu Visegrádské čtyřky. Česko, Polsko, Slovensko i Maďarsko podle něj mají zájem o podporu Evropské unie. Ta však nesmí sektor zatížit nadměrnou regulací. „Očekáváme, že EU pomůže, a ne že zbrzdí nárůst jaderné kapacity ve střední Evropě,“ uvedl Orbán s tím, že pozornost by měla být věnována také pravidlům regulace státní pomoci energetickým projektům. „Domnívám se, že jaderná energie je diskriminována,“ uvedl Orbán s odkazem na to, že jiné zdroje, které taktéž neprodukují žádné skleníkové plyny, dostávají štědré dotace.