Orbán kupuje podíl RWE v budapešťských plynárnách

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Po plynárenském odvětví německé nadnárodní společnosti E. ON v Maďarsku kupuje maďarský stát podíl dalšího německého gigantu, RWE, ve společnosti FŐGÁZ (plynárenský podnik hlavního města). Jde o menšinový, 49,8procentní balík, který se dostane do vlastnictví státní společnosti Maďarské elektrické závody (MVM).

Generální ředitel FŐGÁZ László Koncz oznámil, že společnost zůstává v takzvaném veřejném vlastnictví, protože většinový podíl firmy si ponechává hlavní město. Koncz bez uvedení podrobností informoval, že plynárenský podnik Budapešti už prošel hloubkovou lustrací, na jejímž základě určí cenu menšinového podílu RWE.

O její konkrétní výši se zatím ani nespekuluje. Rozhodně však bude „snížená“, protože v důsledku vládního programu snižování režijních nákladů pro obyvatelstvo firmě klesají zisky.

Loni ještě dosáhl FŐGÁZ po zdanění zisku sedm miliard forintů (zhruba 635 milionů korun), letos se podaří udržet už jen dvoumiliardový zisk. Pro příští rok se dokonce počítá s pouhými 50 miliony forintů, čili minimální plusovou bilancí. Podle Koncze je dodávka plynu obyvatelstvu masivně ztrátová, zisky se podařilo zachovat jen díky velkoodběratelům.

RWE v Maďarsku
V Maďarsku se firma RWE stala jedním z největších hráčů na trhu s plynem a elektřinou po privatizaci energetického sektoru v roce 1995. Podíl ve společnosti FŐGÁZ Němci koupili za 19 miliard forintů. Budapešťské plynárny zásobují plynem více než 820 tisíc lidí. RWE má zájmy i v elektrárenské skupině Elmű-Émász (2,2 milionu klientů) a jiných firmách.

Situace pro maďarský stát je příznivá i proto, že RWE zápasí s vážnými problémy, a zbavuje se svých podílů v evropských podnicích. Už v březnu prodala svůj 44,2procetní balík v plynárenském podniku TIGÁZ (zásobuje region kolem řeky Tisa) italskému většinovému vlastníkovi ENI.

Premiér Viktor Orbán chce jít ještě dál. Na podzim oznámil, že vláda předloží do parlamentu před jarními volbami návrh zákona o změně energetických zásobovacích firem na neziskové společnosti. Vláda souběžně jedná se šesti zprivatizovanými společnostmi o opětovném zestátnění.