Osud NWR závisí na vládě, šéf firmy čeká insolvenci ještě letos

Na dlouhé trati. Generální ředitel NWR Gareth Penny
se domnívá, že ceny uhlí zůstanou nízké ještě několik let

Na dlouhé trati. Generální ředitel NWR Gareth Penny se domnívá, že ceny uhlí zůstanou nízké ještě několik let Zdroj: CTK

V těžební společnosti NWR definitivně končí éra Zdeňka Bakaly a začíná závěrečné dějství hry o osud těžby černého uhlí na Ostravsku. Dosavadní vlastníci většiny akcií NWR, Bakalovy firmy CERCL Mining a Asental Property, cenné papíry převedli zadarmo na NWR. Faktickými vlastníky firmy s 60 procenty hlasů se stala trojice britských fondů, které vystupují pod značkou Ad Hoc Group (AHG) a jsou hlavními věřiteli NWR.

Představitelé Moravskoslezského kraje, kde je kvůli stavu OKD v ohrožení přes 12 tisíc pracovních míst, vidí v Bakalově odchodu šanci na dojednání podmínek postupného útlumu těžby mezi NWR a státem. AHG nyní bude usilovat o brzké jednání s vládou. Dohoda ale musí být na světě rychle.

NWR loni přišla o 42 milionů eur hotovosti. Na účtech má 85 milionů eur. Věřitelé požadují, aby objem hotovosti neklesl pod 40 milionů eur. Generální ředitel NWR Gareth Penny tvrdí, že nízké ceny uhlí budou pokračovat, stejně jako úbytek hotovosti ještě několik let. „Pokles cen uhlí na letošní rok s velkou pravděpodobností povede k vyschnutí veškeré likvidity a k insolvenci ještě tento rok,“ soudí analytik Tomáš Sýkora z Patrie.

Hlavní věřitelé a zároveň noví majitelé firmy jsou ochotni podmínku hotovosti snížit až na 6,5 milionu eur. Ovšem jen v případě, že NWR dojedná do konce dubna s českou vládou přijatelnou dohodu o restrukturalizaci společnosti. Především jde o převzetí části nákladů na propouštění horníků z uzavíraných dolů.

„Prioritou je stabilizace společnosti NWR. Rádi bychom, aby všechny zainteresované strany, mezi které patří investoři, vláda i odbory, vytvořily restrukturalizační plán. Restrukturalizace a obnova firmy si s největší pravděpodobností vyžádá další investice.
Pokud všechny strany podpoří restrukturalizační plán a vláda bude ochotná rozšířit možnou podporu, pak je AHG za odpovídajících podmínek připravena investovat další finanční prostředky,“ říká mluvčí AHG Roman Pařík.

Pokud vláda nebude ochotná NWR pomoci, hodlají noví vlastníci řešit situaci prodejem části aktiv OKD, nebo prodejem OKD jako celku. V případě, že se prodej nepovede, bude následovat útlum. Jenže na ten firma nemá peníze, přiznalo vedení NWR ve zprávě o hospodaření za rok 2015, v němž firma prohloubila ztrátu na 223 milionů eur.

Do dění v OKD hodlá promluvit i slovenský miliardář Pavol Krúpa, který vlastní zhruba čtyři procenta akcií a blíže neurčený objem dluhopisů NWR. „Tvrdými nákladovými úsporami se dá pád firmy oddálit na horizont tří až pěti let. Vyzveme ke změnám představenstva, do čela společnosti by měl usednout nezávislý restrukturalizátor,“ říká Krúpa.

Pavel Páral: Jak Zdeněk Bakala bouchnul dveřmi