Ovládnou brněnskou slévárnu Feramo Mexičané? Krouží okolo mateřské firmy

Feramo vyrábí díly pro brzdové systémy

Feramo vyrábí díly pro brzdové systémy Zdroj: Profimedia.cz

Mexický investor není v České republice běžným úkazem, jedním z mála by se oklikou mohl stát průmyslový koncern Grupo Industrial Saltillo (GIS). Usiluje totiž o dodavatele dílů pro automobilové brzdy ACE Group, který vlastní tradiční brněnskou slévárnu Feramo. Za celou skupinu se sídlem v Lucembursku Mexičané nabízejí v přepočtu přes 1,8 miliardy korun.

GIS své akviziční záměry sdělil mexické burze. Podle oznámení nabídl za ACE přesně 67,4 milionu eur, což je 3,17 eur za akcii. „Nabídka je o 14,4 procenta vyšší, než jaká je cena akcií ACE na burze ve Varšavě,“ citoval server Steelorbis.com zprávu mexické firmy z minulého týdne.

ACE Group, neboli celým názvem Automotive Components Europe, ovládá celkem tři slévárny: španělskou Fuchozu, polskou EBCC a od roku 2008 také brněnskou továrnu Feramo Metallum International.

Podniky vyrábějí hliníkové a litinové komponenty pro brzdové systémy. Jejich zákazníky jsou největší evropští dodavatelé brzdových modulů Continental Teves, TRW Automotive a Robert Bosch. „Naše výrobky jsou instalovány ve většině vyrobených automobilů v Evropě,“ uvádí skupina.

Sedm let ve ztrátě

Moravský závod, který se chlubí víc než 80letou historií, zaměstnává 214 lidí. Produkuje odlitky o váze půl až 80 kilogramů. Loni podle výroční zprávy utržil přes čtvrt miliardy korun a prodělal 135 milionů. Ztrátu vykázal již sedmý rok v řadě. Firma podle svého vyjádření pokračovala v investicích do výroby odlitků z tvárné litiny. Celá ACE Group loni utržila 100 milionů eur (2,7 miliardy korun) a vydělala 1,5 milionu eur čistého.

Mexičtí obři

Společností z Mexika sice působí v Česku málo, ale o to jsou větší. Mezi nejrozsáhlejší zahraniční investice se řadí výstavba továrny mexické firmy Nemak u Mostu, která vyrábí hliníkové díly pro hlavy automobilových motorů. Víc než 11miliardová investice z počátku tisíciletí je podle loňského žebříčku agentury CzechInvest pátá nejvyšší v tuzemsku.

Dalším příkladem je mexický stavební obr Cemex, který na tuzemském trhu podniká od roku 2005. Letos ale výrazně posílil díky megafúzi se švýcarským Holcimem. V jejím rámci převzal v Česku od Švýcarů za několik miliard korun 16 betonáren, čtyři štěrkovny a jeden kamenolom. Cemex se po akvizi stal v tuzemsku druhým největším výrobcem betonu a třetím největším producentem cementu.

Od pánví až po dlažbu

Také Grupo Industrial Saltillo není žádným trpaslíkem. Ve svých továrnách v Mexiku vyrábí kuchyňské nádobí, bojlery, keramickou dlažbu i obklady, instalatérský materiál nebo autodíly. Dodává spotřebitelům a průmyslovým velkoodběratelům do celého světa. Firmu založil podnikatel Don Isidro Lopez Zertuche se svými bratry již v roce 1928.

Feramo