Pacovské strojírny postaví minipivovary v Gruzii a Izraeli

Výroba varen v Pacovských strojírnách

Výroba varen v Pacovských strojírnách Zdroj: Michael Tomes, E15

Jeden z největších výrobců zařízení pro minipivovary a lihovary, Pacovské strojírny, po několikaměsíčním zdlouhavém jednání uzavřel hned dva kontrakty v zahraničí. Postaví minipivovar v izraelském městě Yakum patnáct kilometrů severně od Tel Avivu za necelých sedm milionů korun. Druhý vznikne ve východogruzijském městě Chabukiani jen pár kilometrů od hranic s Ázerbájdžánem, který bude ještě o 1,4 milionu dražší.

„Zakázky jsme získali na základě předchozí spolupráce, osobní i firemní,“ řekl generální ředitel strojíren Ludvík Ješátko. V Izraeli to bude pro firmu ze skupiny Safichem premiéra, v Gruzii již jeden minipivovar vybudovala. V Izraeli by měl být provoz zahájen na přelomu října a listopadu letošního roku, v Gruzii předběžně v květnu příštího roku.

Pacovské strojírny mají historii sahající do roku 1876, minipivovarům se věnují posledních dvacet let. Nedlouho před začátkem globální ekonomické krize v roce 2008 přitom chtěla firma tento výrobní program ukončit.

Výstavba dvou pivovarů bude stát 15 milionů korun.

Nakonec u něj zůstala a dočkala se tak boomu minipivovarů v Česku, kterých je nyní přes tři sta a každoročně jich přibývá několik desítek. Mnohé z nich mají vybavení právě z Pacova.

Firma se ale chytila i v zahraničí a postavila téměř tři desítky minipivovarů v jedenácti zemích, zejména v Japonsku, Německu, na Slovensku a v zemích bývalého Sovětského svazu. Mezi destinacemi jsou i exotická místa jako například filipínská Manila.

Strojírny ale spolupracují i s tuzemskými průmyslovými pivovary. Loni tak například podepsaly smlouvu s nedalekým známým Rodinným pivovarem v Humpolci na rozšíření ležáckých sklepů za dvacet milionů korun.

Byznys story: Pivo teče z pacovských varen ve 13 zemích světa