Pád ceny povolenek připraví stát o desítky milionů

emise

emise Zdroj: profimedia.cz

Česko přijde o desítky milionů korun kvůli propadu trhu s emisními povolenkami v Evropské unii. Jejich cena klesla za posledních pět měsíců více než o polovinu.

Stát bude ve středu dražit necelých 1,6 milionu povolenek, které mu zbyly z předchozího obchodovacího období. Zatím poslední dražba, která se v EU konala v pondělí, vynesla 3,47 eura za tunu CO2. Při této ceně by Česko inkasovalo necelých 140 milionů korun.

To je skoro o 50 milionů méně, než kolik ministerstvo životního prostředí vydělalo na podporu energetických úspor v programu Zelená úsporám loni v říjnu, kdy dražilo milion povolenek. Tehdy cena dosáhla 7,59 eura za tunu CO2. „Ministerstvo si žádnou minimální požadovanou cenu nestanovilo. U dražeb povolenek to není obvyklé,“ říká mluvčí úřadu Matyáš Vitík.

Výnos středeční aukce, který také půjde na energetické úspory, bude obětí nejistoty, jež tlačí ceny povolenek na historická minima. Firmy, které je potřebují, aby mohly vypouštět oxid uhličitý, nechtějí platit více, protože nevědí, jestli se Evropské komisi podaří oddálit příliv nových povolenek na trh. Odklad aukcí 900 milionů povolenek z let 2013 až 2015 na roky 2019 a 2020 by podle některých analytiků mohl cenu povolenek zdvojnásobit. V případě neúspěchu odhaduje společnost Tschach Solutions pád ke dvěma eurům.

Cena emisních povolenek v EUCena emisních povolenek v EU | E15

Nejvíce trhu brnká na nervy Německo. To zatím neřeklo, zda odklad aukcí podpoří. Ministr životního prostředí Peter Altmaier je pro, ministr hospodářství Philipp Rösler říká ne. Kancléřka Angela Merkelová by podle deníku Der Tagesspiegel měla s jednotným vládním stanoviskem vystoupit na středečním vnitroněmeckém energetickém summitu.

Nefunkčnost trhu s emisemi, který by měl firmy motivovat k investicím do šetrnějších technologií, se začíná projevovat i tím, že se povolenky už ani nedaří dražit. Minulý týden musela být zrušena celounijní aukce 3,5 milionu povolenek, protože firmy nebyly ochotny zaplatit ani minimální vyvolávací cenu. Podobně dopadly v předchozích týdnech i dvě německé aukce. Není proto vyloučeno, že se do zdárného konce nedotáhne ani středeční česká aukce.

Analytici upozorňují, že krize emisního obchodování je vážná. Přestala fungovat vazba cen povolenek na ceny elektřiny a uhlí. Minulou středu se letos poprvé prodávaly termínované kontrakty futures s dodáním v prosinci 2013 levněji než povolenky na spotovém trhu. Řada firem přitom letos poprvé nedostane většinu povolenek zdarma, ale bude je muset nakupovat. Kvůli nejistotě a padajícím cenám nemohou zvolit smysluplnou strategii, díky níž by si ceny povolenek, a tedy i náklady na jeden z výrobních vstupů, zajistily.