Papírna ve Štětí spustila nový stroj za dvě miliardy, vzniklo 60 míst

Ilustrační foto papírny

Ilustrační foto papírny Zdroj: profimedia.cz

Jihoafrický papírenský gigant Mondi Group investoval v České republice další miliardy. Ve svém závodu v severočeském Štětí totiž instaloval papírenský stroj PM7 na výrobu pytlového papíru. Nové zařízení stálo firmu 70 milionů eur, což jsou téměř dvě miliardy korun. Díky této investici vzniklo ve Štětí šest desítek pracovních míst.

Mluvčí Mondi pro střední Evropu Sonja Lochnerová zdůvodnila nákup nové technologie růstem poptávky. „Tato investice umožní skupině Mondi pokrýt vysokou poptávku po bílém pytlovém papíru,“ upřesnila pro server E15.cz. Pořízení stroje podle ní společnost financovala z vlastních zdrojů.

PM7 je moderní papírenský stroj s roční kapacitou 155 tisíc tun papíru určeného zejména pro výrobu pytlů pro stavební průmysl či nákupních tašek. Jeho instalace trvala ve Štětí 13 měsíců, přičemž jednotlivé díly přivezlo 550 nákladních vozů. Klíčové komponenty dodala rakouská firma Andritz.

Firma letos v dubnu zahájila testovací provoz stroje a během roku postupně navýší jeho produkci. „Plné výrobní kapacity dosáhneme v příštím roce,“ dodala Lochnerová. Přibližně polovinu celkové produkce pak Mondi využije interně v rámci svých papíren.

Papírenský obr Mondi
Jihoafrická skupina Mondi zaměstnává v továrnách ve víc než 30 zemích světa kolem 24 tisíc lidí. Vedle střední Evropy provozuje závody v Rusku, na americkém kontinentu a v Jižní Africe. Loni vykázala tržby ve výši 6,5 miliardy eur (kolem 178 miliard korun) a zisk před zdaněním 499 milionů eur (přes 13 miliard korun).

Mondi Štětí ročně vyrábí přes 500 tisíc tun buničiny a papíru. Závod byl založen v roce 1949 a koncern Mondi jej převzal v roce 2001. Před pěti lety tam Jihoafričané investovali 47 milionů eur do stroje PS6 na výrobu vysoce kvalitního balicího papíru s kapacitou 45 tisíc tun.

Vedle největší české papírny ve Štětí jihoafrická firma v tuzemsku koupila i českobudějovický Bupak. V roce 2012 ho získala od rakouské skupiny Duropack spolu s provozem v Bavorsku za 125 milionů eur (tehdy kolem tří miliard korun). Mondi později část podniku uzavřela a propustila zhruba 80 lidí.