Pět let od Fukušimy: jádro stíhají soudy

Po úderu desetimetrové vlny tsunami, která zabila tisíce lidí a vyřadila elektrárnu Fukušima, se u severovýchodního pobřeží Japonska tvořily obří vodní víry při návratu vodní masy.

Po úderu desetimetrové vlny tsunami, která zabila tisíce lidí a vyřadila elektrárnu Fukušima, se u severovýchodního pobřeží Japonska tvořily obří vodní víry při návratu vodní masy. Zdroj: reuters

Pět let po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima Daiichi zůstává budoucnost japonské jaderné energetiky nejistá. Navzdory prohlášení premiéra Šinzó Abeho, že Japonsko se bez jaderné energie neobejde. V roce 2013 Abe oznámil, že do tří let se rozjede všech 45 reaktorů odstavených po fukušimské havárii. Zatím jsou v provozu jen dva.

Restart dalších elektráren nyní zbrzdil soud v Otsu. Nařídil společnosti Kepco, aby okamžitě odstavila dva reaktory v elektrárně Takahama. Její třetí blok Kepco spustila v lednu a po soudním verdiktu ho okamžitě zastavila. Čtvrtý blok se rozjel v únoru na pár dnů, kdy ho firma odstavila kvůli úniku chladící vody.

Soud v Otsu dal za pravdu žalobcům, že předpovědi Kepco ohledně možných zemětřesení v oblasti nejsou dostatečně průkazné. Soudci také vyzvali vládu, aby se ujala tvorby evakuačních plánů pro obyvatele žijící v okruhu 30 kilometrů kolem elektráren. Podle japonských médií tento požadavek otevírá prostor pro další žaloby, které by mohly zabránit restartu reaktorů. V pátek takovou žalobu už podalo 70 obyvatel, kteří po soudu požadují zavření jaderné elektrárny Ikata, kterou provozuje Shikoku Electric Power. Blok číslo tři chce firma spustit letos na jaře.

Průzkum veřejného mínění pro některá japonská média ukázal, že 70 procent veřejnosti je proti rozvoji jaderné energetiky. Jejich obavy ještě přiživil bývalý premiér Naoto Kan, který musel v premiérském křesle řešit fukušimskou havárii. Pro britský deník Guardian prohlásil: „Jaderná energetika není bezpečná. V nejhorším scénáři by muselo být evakuováno na 50 milionů lidí.“

Loni vláda v predikci energetického mixu do roku 2030 uvedla, že za 15 let bude z jádra pocházet 20 až 22 procent japonské elektřiny.

Zatím o povolení k obnovení provozu požádaly energetické firmy pro 25 ze 45 reaktorů. Do zlepšení bezpečnosti podle nových standardů přijatých po fukušimské havárii už provozovatelé investovali přes 20 miliard dolarů. Chtějí proto spustit výrobu co nejrychleji, aby se jim utracené peníze vrátily. I kdyby se nakonec všechny rozjely, dokázaly by v roce 2030 vyrobit 15 procent elektřiny. I to podle expertů naznačuje, že japonská vláda pořádně neví, jak s jadernou energetikou naložit.

Šéfové Tepco před soudem
Tři představitelé společnosti Tepco, které patří havarovaná elektrárna Fukušima, stanuli před soudem. Žalobce je obvinil z nedbalosti, která vedla k havárii, roztavení aktivních zón a následné masové evakuaci. Obžaloba jejich nedbalost dává do souvislosti se 44 úmrtími během evakuace. Žalobci ovšem původně obžalobu podat nechtěli. Vymohli si to až občané peticemi, což jim umožňuje japonské právo. Experti nicméně tvrdí, že vlastní havárie úmrtí nezpůsobila.