Pivovar v kontejneru? Česká firma doufá, že prorazí ve světě. Její nápad přitom není nový

Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Michael Tomeš

Smart Brewery
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Česká společnost Well Service chce pod značkou Smart Brewery prodávat pivovary v kontejnerech. Zatím má dvě zakázky, v pražské Chuchli a ve Velkém Novgorodu v Rusku. Výhodou kontejnerového pivovaru je jeho lehká přemístitelnost, dá se vozit vlakem, na lodi nebo v nákladním automobilu. 

Myšlenka není podle firmy nová, již před rokem 1989 se podobně vozily pivovary z Česka do Sovětského svazu, kde vařily pivo pro dělníky.

Ani v Chuchli, ani v pivovaru, který dnes zástupci firmy ukázali novinářům v pražském Dominikánském dvoře, se zatím pivo nevaří. Musí tu být povinně zřízen celní sklad, bez toho nemůže začít výroba. V Chuchli by se podle firmy mohlo začít pivo vařit v kontejneru v září.

Firma doufá, že prorazí hlavně ve světě. Začíná jednat o možnosti dodávek do Číny, na Sardinii nebo do Tanzánie. Cena pivovaru, který vyrobí 525 hektolitrů piva ročně, je zhruba 2,8 milionu korun. V ceně je zahrnutý i sládek, který spolu s kontejnerem dorazí na místo určení a po dobu pěti týdnů bude učit tamní obsluhu, jak má správně pivo vyrábět a také jak ho správně čepovat. Návratnost investice je podle Pavla Poživila ze společnosti zhruba tři roky.

Všechny části pivovarů jsou vyrobeny českými firmami na zakázku, výjimku tvoří chlazení pivovaru, které se vyrábí v Itálii. Pro vaření piva se používá místo klasického sladu sladový výtažek. V pivovaru se dá vyrábět svrchně i spodně kvašené pivo.