Plyn mezi Českem a Polskem může proudit. Spuštěn byl Stork

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Plynárenské soustavy Česka a Polska spojil první společný vysokotlaký plynovod Stork. Provoz hraniční stanice v polském Těšíně dnes zahájili premiéři obou zemí Petr Nečas a Donald Tusk. U traťového uzávěru v Chotěbuzi na Karvinsku pak podpisem smlouvy zahájili představitelé plynárenských společností provoz samotného plynovodu.

Nečas vyzdvihl přínos plynovodu pro Česko. „Znamená to zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Vytváří se základ pro takzvané severojižní propojení, což je celoevropský projekt, který v budoucnu umožní České republice napojit se i na nové trasy, které půjdou jihovýchodní Evropou,“ řekl Nečas.

Země podle něj bude mít v budoucnu přístup i k terminálům se zkapalněným zemním plynem, který může být do Česka distribuován od Baltského i Jaderského moře.

Stavba plynovodu stála 28 milionů eur, tedy bezmála 700 milionů korun. Polovinu zaplatila Evropská unie z Programu ekonomické podpory v energetice, který byl vyhlášen po plynové krizi z roku 2009. Investice na české straně hranice dosáhla sedmi milionů eur, tedy zhruba 170 milionů korun. Cílem projektu je snížit závislost na dodávkách plynu z Ruska.

Premiér Petr Nečas (uprostřed) zahájil 14. záři v Chotěbuzi na Karvinsku provoz plynovodu Stork. Ten spojí plynárenské soustavy České republiky a Polska. Zemní plyn bude moci proudit potrubím oběma směry. Vpravo je jednatel společností NET4GAS Jan Nehoda, vlevo jednatel společností GAS-SYSTEM Jan Chadam.Premiér Petr Nečas (uprostřed) zahájil 14. záři v Chotěbuzi na Karvinsku provoz plynovodu Stork. Ten spojí plynárenské soustavy České republiky a Polska. Zemní plyn bude moci proudit potrubím oběma směry. Vpravo je jednatel společností NET4GAS Jan Nehoda, vlevo jednatel společností GAS-SYSTEM Jan Chadam. | CTK

Plynovod spolufinancovala EU, pomohlo české předsednictví

„Na začátku plynové krize v roce 2009 jsme poznali, že je nezbytné mít diverzifikované nejenom zdroje zemního plynu, ale také trasy do České republiky,“ řekl Nečas. Připomněl, že prosadit, aby propojení českých a polských plynárenských sítí bylo spolufinancováno z evropských zdrojů, se podařilo v době, kdy Evropské unii předsedalo Česko. „Shodou okolností byla tato věc dokončena v době předsednictví polského,“ dodal Nečas.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka je plynovod Stork velmi důležitou součástí trasy, která v budoucnosti spojí všechny země visegrádské čtyřky a Chorvatsko od pobřeží Baltického moře až po Jadran.

Právě celá dokončená trasa Severojižního plynárenského propojení bude představovat významnou pojistku pro zajištění energetické bezpečnosti střední Evropy. Bude jí totiž možné plnit z terminálů na zkapalněný zemní plyn jak ze severu v polském městě Świnoujście, tak z jihu z Chorvatského města Krk.

Plynovod Stork umožňuje transportovat zemní plyn oběma směry, přičemž zpočátku plyn poputuje z Česka do jižního Polska. Na české straně je plynovod dlouhý deset kilometrů, na polské 22. Na polské straně plynovod stavěla společnost Gaz-System, na české NET4GAS.