Plyn z nového Nord Streamu má téct na jih přes Česko

Stavba prvního plynovodu Nord Stream

Stavba prvního plynovodu Nord Stream Zdroj: Nord Stream

Stavba nového rusko-německého plynovodu Nord Stream II se stává realitou. Provozovatel českých plynovodů Net4Gas už začíná zpracovávat studii na zvýšení kapacity mezi Českem a Německem, Slovenskem a Rakouskem. Z průzkumu mezi zákazníky mu vyplynulo, že zájem o navýšení kapacity na hranicích jde do desítek miliard metrů krychlových za rok.

„Technické studie mají za cíl určit úroveň kapacity pro existující nebo nové body v soustavě a určit nezbytná opatření v rámci rozvoje. Zpracování obvykle trvá několik měsíců. Nejsme ale v přímém kontaktu s konsorciem Nord Stream II,“ říká Zuzana Kučerová, mluvčí Net4Gas.

Čísla odpovídají studii, kterou zpracovali přepravci plynu v Německu, a také záměrům samotného konsorcia, které chce nové potrubí na dně Baltu vybudovat. Na německé přepravce se jednotlivě obrátily plynárenské firmy ohledně zvýšení kapacity plynovodů už loni v létě, potvrzuje Tatjana Braunová, mluvčí firmy Gascade, která provozuje německé plynovody.

Dvě třetiny kapacity

Spolek, do něhož patří Gazprom, koncerny E. ON a Wintershall, Shell, OMV a Engie, chce třetinu plynu z nových trubek Nord Streamu posílat do Nizozemska. Dvě třetiny pak mají téct do rakouského Baumgartenu. Tam by se měl plyn dostat přes Česko.

Mapa projektu Nord Stream 2Mapa projektu Nord Stream 2Mapa projektu Nord Stream 2 | Nord Stream 2

Na hranice s Českem by měl ruský plyn dopravit nový plynovod Eugal, prohlásil Ludger Hümbs, manažer Gascade. Pokud budování Nord Streamu II začne podle představ konsorcia v roce 2018, bude se Net4Gas muset poměrně rychle rozhodnout, jak dál plyn do Rakouska dopraví. Plánované propojení mezi Břeclaví a Baumgartenem nemá dostatečnou kapacitu. Variantou je posílit trubky na Slovensko, kam plyn pro Rakousko dovedou plynovody Eustreamu, v němž drží 49 procent akcií Energetický a průmyslový holding.

Konsorcium si zatím nepřipouští, že by mu měl Brusel stavbu Nord Streamu II zhatit. Německý výrobce Europipe už podle listu Die Welt obdržel 40 procent celkové hodnoty zakázky. Plynovod má stát 8,4 až devět miliard eur. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič ovšem nedávno prohlásil, že projekt zhorší energetickou bezpečnost EU.