Plynaři odmítají nová cenová pravidla

Plynovody

Plynovody Zdroj: profimedia.cz

Vyděláváte příliš, protože málo investujete. Musí se tedy změnit pravidla pro cenovou regulaci plynárenských společností, a to o rok dříve, než se plánovalo, vzkazuje Energetický regulační úřad (ERÚ) plynařům. Ti odpovídají stejně silnou municí.

Pokud ERÚ prosadí navrhovaná pravidla, sníží se distributorům a přepravcům plynu výnosy, což je donutí seškrtat investice. V nových podmínkách jim prý banky na nové projekty nepůjčí. Navíc rychlost, s jakou chce ERÚ připravit pravidla pro pětileté takzvané čtvrté regulační období, neumožňuje seriózní analýzy. Úřad však trvá na tom, že prostor na konzultace prodloužil do konce července, takže času bude dost.

ERÚ tvrdí, že plynaři vydělávají více, než by bylo vhodné, protože těží z přecenění majetku v roce 2009 na aktuální reprodukční ceny, kdy se oddělovaly distribuční společnosti od obchodu s plynem. Také prý neinvestují do infrastruktury stejnou částku, jakou tvoří odpisy majetku. Celkem si tak plynaři v minulých čtyřech letech měli přijít na pět miliard korun.

Úřad proto chce změnit výpočet tak, aby se už při výpočtu ceny za distribuci a přepravu plynu nepočítalo s přeceněnou hodnotou majetku. Odstraní se tím nerovné podmínky mezi firmami a sníží se ceny za tyto služby, tvrdí ERÚ.
U největšího hráče na trhu, RWE, je rozdíl v hodnotě majetku po a před přeceněním zhruba deset miliard korun. Ve výnosech by to znamenalo úbytek o zhruba tři čtvrtě miliardy korun ročně.

„V příštích pěti letech chceme investovat do infrastruktury dvacet miliard korun. Kvůli novým pravidlům nejspíš budeme muset tuto částku snížit. Sáhli bychom na investice do rozvoje sítě či do připojování nových odběratelů,“ říká Thomas Merker, jednatel společnosti RWE Gasnet. Zastavily by se i odkupy plynárenských sítí, které dosud patří městům a obcím. V minulých sedmi letech za tuto infrastrukturu RWE zaplatila 6,2 miliardy korun.

Plynárenské společnosti, které ve veřejné konzultaci na návrhy ERÚ reagovaly, regulačnímu úřadu vyčítají i to, že jim nepředložil analýzy a výpočty, na jejichž základě chce zásah do regulace provést. Uvádějí příklad nepodložených údajů o nepřiměřených výnosech. Úřad tvrdí, že podrobnosti uvést nemůže bez souhlasu dotčených společností. Výhrady k postupu ERÚ mají i ministerstva průmyslu a obchodu a financí.

Odpisy versus investice Plynárenské společnosti musí investovat do infrastruktury stejnou částku, jakou tvoří odpisy majetku zahrnuté do výpočtu regulované ceny za distribuci a přenos plynu. Energetický regulační úřad (ERÚ) tvrdí, že to nedělají, a zvyšují si tak zisky. Plynaři argumentují, že časový nesoulad mezi investicemi a odpisy je normální. Investujte se tehdy, když je to třeba, zatímco odpisy se do účetnictví promítají průběžně. ERÚ nicméně uvádí, že u některých firem není záruka, že investiční manko v budoucnu doženou.