Plynárny mají na modernizaci deset let, ERÚ vyslyšel jejich požadavky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Velké změny ve stanovování regulovaných cen plynu, které chtěl Energetický regulační úřad (ERÚ) zavést už od loňského roku, se odkládají o tři roky. Nová pravidla regulace cenové politiky, která začnou platit od roku 2016, například nepočítají s plánovaným přeceněním majetku plynáren, což by podle původních návrhů vedlo ke snížení regulovaných cen například v sítích RWE a naopak zdražilo plyn v Praze.

Přeceněním majetku se měly srovnat nerovné podmínky, které například u společnosti Pražská plynárenská vedly k situaci, že v regulovaných cenách neměla pokryty náklady na nutné investice do obnovy a modernizace sítě. „Regulátor projevil v rámci probíhajících jednání vstřícnost, aby právě z hlediska firmy Pražská plynárenská Distribuce nevýhodné podmínky zlepšil již pro následující regulační období. Pak by pro nás nová pravidla byla přijatelná,“ říká mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Naopak RWE a Net4Gas podle úřadu získaly díky přecenění od roku 2010 pět miliard korun, které však zatím plně neinvestovaly zpět do sítí. Původně je chtěl ERÚ donutit, aby částku firmy proinvestovaly v prvních letech nového regulačního období. Teď na to budou mít deset let.

„ERÚ tím zajistil, že prostředky, které zákazníci zaplatili a zaplatí v cenách v průběhu III., IV. a V. regulačního období, budou řádně proinvestovány, nebo budou regulovaným subjektům odebrány, což bude mít vliv na snížení ceny,“ vysvětluje nový princip mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Rozhodnutí padne v roce v 2025

O tom, zda plynaři peníze proinvestovali, se však bude rozhodovat až v roce 2025. Regulační úřad nyní chce získat záruky zejména od společnosti Net4Gas, že skutečně postaví dva už schválené plynovody Moravia a Stork II. Net4Gas nechce zatím obsah jednání komentovat.

Plynárenské firmy jsou s postupem úřadu spokojené. „Úřad slyšel na to, že je třeba nastavit dlouhodobé parametry a stabilní podnikatelské prostředí, což nová pravidla splňují,“ komentoval jednání Miroslav Zaur, jednatel RWE GasNet. Právě RWE argumentovala, že od roku 2000 investovala do sítě více, než činila výše odpisů zahrnutá v regulovaných cenách. Posuzovat tyto sumy za období tří let, jak to udělal regulační úřad, nedává podle RWE smysl.

Nadcházející tři roky chce ERÚ využít pro přípravu nové jednotné metodiky ocenění majetku distributorů. Z takto získaných hodnot aktiv by regulátor stanovoval regulované ceny od páté regulační periody.

Zároveň chce provést hloubkové kontroly hospodaření a nákladů distributorů. Hodlá zjistit, zda opravdu všechny vykazované náklady vstupují do regulovaných cen oprávněně. V hledáčku bude mít například ceny za služby, které distributoři nakupují od majetkově propojených firem.