Plynovod Nabucco v ohrožení: RWE zvažuje, že zruší účast

Nabucco

Nabucco Zdroj: Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Plán na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře do střední Evropy přes Turecko a snížit tak závislost Evropské unie na ruském plynu, je v ohrožení. Skupina RWE totiž nahlas mluví o tom, že z projektu možná odstoupí. Konsorcium má sice dál zájem plyn ze střední Asie dovážet, dává ale přednost možnostem s nižšími náklady. RWE finančně těžce poškodilo rozhodnutí Německa opustit jadernou energii.

Nabucco má být alternativní trasou pro dovoz plynu do Evropy, která by obešla Rusko a Ukrajinu. Moskvě se projekt nelíbí a naopak podporuje konkurenční plynovod South Stream, který má přivést plyn z jihu Rusko do Evropy po dně Černého moře.

Nabucco má ale velkou politickou podporu z EU, protože má snížit závislost Evropy na ruském plynu. Je ale také velmi kontroverzním projektem kvůli své velikosti a nákladům. A to trápí RWE.

Generální ředitel společnosti Jürgen Grossman teď v rozhovoru pro list The Wall Street Journal (WSJ) naznačil, že investice RWE do Nabucca není vůbec jistá. Jde o první zmínku člena konsorcia pro výstavbu plynovodu o tom, že by plynovod nemusel být vystavěn, přestože se připravuje roky.

Plánované trasy plynovodů Nabucco a South Stream

RWE musí šetřit

Grossman uvedl, že hlavní prioritou RWE je získat plyn s co nejmenší investicí, protože firma chce snižovat dluh a odklon Německa od jaderné energie těžce dopadl na finance firmy. Zrušení účasti v projektu Nabucco by pomohlo RWE ušetřit významnou částku.

Na výstavbě plynovodu se podílí konsorcium firem v čele s rakouskou firmou OMV. Dalšími partnery v konsorciu jsou turecký Botas, maďarský MOL, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Plynovod o délce přes 4 tisíce kilometrů by měl přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z Iráku, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Jeho náklady se odhadují na zhruba osm miliard eur (190,5 miliardy korun). Další členové konsorcia se k prohlášení Grossmana odmítli vyjádřit nebo nebyli k zastižení, dodal WSJ.

South Stream má začít fungovat v roce 2015

Hlavním akcionářem plánovaného konkurenčního plynovodu South Stream je ruský Gazprom s polovičním podílem. Italská Eni má pětinový podíl, francouzské firmě EdF a Wintershall, divizi německého koncernu BASF, náleží po 15 procentech.

První větev South Streamu má být spuštěna v roce 2015 a má přepravit ročně 63 miliard metrů krychlových plynu. Náklady na projekt se odhadují na 15,5 miliardy eur (téměř 400 miliard korun). Turecko a Rusko se dohodly na udělení závěrečného stavebního povolení pro plynovod v prosinci.