Plynovody nemusí skončit u Gazpromu

plynové potrubí

plynové potrubí

Představa českých plynovodů v rukou majitelů z ruského Gazpromu nepřestává vyvolávat obavy, ale zdaleka nejde o jediný možný scénář. RWE sice potvrdila, že minimálně část tuzemského operátora Net4Gas do dvou let skutečně prodá, ale ruského giganta jako potenciálního kupce nijak nefavorizuje.

Šéf RWE Transgas Martin Herrmann uvedl, že modelem pro prodej podílu v tuzemských plynovodech by se mohla stát jiná transakce, kterou energetický koncern realizoval v Německu. Tam RWE prodala 75 procent společnosti Amprion „investorům z řad penzijních fondů, kteří hledají investice s minimálním rizikem a s garancí návratnosti vložených peněz“, nicméně sama si ponechala čtvrtinový podíl. Amprion je jedním z provozovatelů německé elektrizační přenosové sítě. A RWE zůstala v Amprionu zodpovědná za manažerské a odborné řízení společnosti.

RWE nyní sice jedná s Gazpromem o společném podniku v Německu, Velké Británii a Beneluxu, chystaný prodej českého Net4Gas s tím ale podle Němců nemá nic společného. I kdyby Gazprom projevil o koupi českých plynovodů zájem, čelil by zřejmě komplikacím kvůli pravidlům EU, která brání dodavatelům plynu v ovládnutí přepravních cest. „Legislativně by to bylo velmi problematické,“ uvedl mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Gazprom také ovládá jednoho z tuzemských prodejců plynu – společnost Vemex.

Sama RWE přitom argumentuje tím, že se českých plynovodů vzdává i proto, že ji k tomu tlačí evropská pravidla. „EU preferuje úplný vlastnický unbundling, tedy oddělení obchodu od provozu přepravní soustavy,“ uvedla firma ve své prezentaci. Společnosti jako Net4Gas se dostávají pod stále silnější kontrolu regulátora a Martin Herrmann se domnívá, že RWE by už ani neměla možnost strategicky ovlivňovat rozvoj této firmy.

Herrmann uvádí, že se již objevili zájemci o Net4Gas, odmítl však uvést podrobnosti. Připustil, že kdyby o zpětný odkup plynovodů projevil zájem český stát, RWE by zvažovala i jeho nabídku. Je málo pravděpodobné, že by o plynovody usilovala jiná západoevropská společnost, zájem by mohla mít tuzemská firma jako Energetický a průmyslový holding.

Prodej Net4Gas, který by mohl vynést desítky miliard korun, podle RWE zapadá do současné strategie. „Jde o logický krok s ohledem na záměr soustředit se v budoucnu na výrobu a prodej elektřiny a na obchod se zemním plynem,“ zdůrazňuje Herrmann. Tuzemskými plynovody míří do Česka plyn jak z Ruska, tak ze západu.