Plzeňská teplárenská bude deset let odebírat uhlí ze Sokolova

uhlí, doly

uhlí, doly Zdroj: ctk

Plzeňská teplárna podepíše se Sokolovskou uhelnou smlouvu na dodávku paliva na deset let. Zajistí současné solidní ceny uhlí a nízké ceny tepla v Plzni, které patří dlouhodobě k nejnižším v ČR. Městu tak zůstane 100 procent akcií teplárny a bude nadále rozdělovat její stomilionové zisky. Rozhodli tak dnes zastupitelé města na svém mimořádném jednání.

polečná nabídka Sokolovské uhelné spolu s pražskou obchodní firmou a Carbounion Bohemia tak předčila konkurenční návrhy obřího holdingu EPH a mostecké skupiny Czech Coal. Vrcholní představitelé všech čtyř soutěžících firem byli dnes na zastupitelstvu přítomni. Pro hlasovalo všech 42 přítomných zastupitelů.

O tom, že sokolovská nabídka je pro Plzeňskou teplárenskou, která nemá smlouvu na uhlí na další roky, nejvýhodnější, rozhodla už komise města složená ze zastupitelů, následně rada a doporučily to také dva nezávislé posudky. Sokolovská uhelná a Carbounion Bohemia požadují dva zástupce v dozorčí radě, kteří budou kontrolovat, že teplárna zůstane po dobu jejich dodávek ve stoprocentním vlastnictví města.

Příští rok tak bude cena uhlí v Plzni stejná jako letos a v dalších letech se bude odvíjet od cenového vzorce. „Jde o klasický vzorec, který se počítá s růstem ceny elektřiny, spotřebitelských cen a průmyslových výrobků,“ uvedl šéf Sokolovské uhelné František Štěpánek. Podle dosavadního vývoje by měla růst cena uhlí o jednotky procent ročně. Pro plzeňskou teplárnu je sokolovské uhlí nejvýhodnější; dlouhodobě ho odebírá a má na něj nastavené kotle. Zhruba 350 tisíc tun uhlí ročně bude proudit do Plzně ze Sokolovské uhelné a 150 tisíc tun od Carbounionu, který má dvacetiletý kontrakt na bílinské uhlí se Severočeskými doly.

„Smlouvu se Sokolovskou uhelnou podepíšeme zhruba v polovině listopadu. Je to je vlastně prolongace současného stavu, pouze s tím, že bude mít zástupce v dozorčí radě, což je té společnosti v podstatě jedno,“ řekl po jednání generální ředitel teplárny Tomáš Drápela. Nárůsty cen uhlí podle inflace a cen elektřiny byly u sokolovského uhlí každoroční. Cena tepla v Plzni zůstane podle Drápely příští rok stejná, zvýší se maximálně o jedno až tři procenta, tedy zhruba o inflaci. „Tak, jak jsou lidé zvyklí, tedy žádné šoky ani skoky,“ dodal Drápela. Město dále podepíše s dodavateli druhou smlouvu, v níž se zaváže, že nebude žádné akcie teplárny prodávat, a že jim poskytne dvě místa v dozorčí radě.

Sokolovská uhelná požadovala původně za dlouhodobé dodávky uhlí 34 procent akcií teplárny, ale předminulý týden návrh upřesnila a nechtěla už žádný podíl. Dnes se dále vzdala předkupního práva na případný prodej akcií teplárny, protože město jí garantuje stoprocentní vlastnictví po celou dobu desetileté dodávky.

V Plzni se dosud veřejně hovořilo o tom, že vyhraje obří holding EPH, skupina vlastněná PPF, J&T a Danielem Křetínským. Holding navrhoval městu fúzi Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou, která mu patří. V nové firmě by mělo město nadále asi 74 procent akcií. EPH dále garantoval současné ceny tepla a dividendu minimálně 150 milionů korun na deset let. Třetí soutěžitel, Czech Coal, nabídl Plzni výrazně vyšší cenu než konkurenti, ale nepožadoval podíl v teplárně.

Teplárně, jejíž tržní hodnota se odhaduje mezi třemi a čtyřmi miliardami korun, hrozilo, že pokud by se nedohodla se strategickým partnerem na dlouhodobé dodávce uhlí, musela by ho od ledna nakupovat mnohem dráž než dosud. Cena tepla by se mohla zvýšit až o 40 procent.

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, vykázala loni čistý zisk mírně nad 495 miliony korun, meziročně o šest procent nižší. Tržby se zvedly o tři procenta na loňských 2,329 miliardy korun. Téměř 51,2 procenta tržeb zajistil prodej elektřiny a 40,81 procenta teplo.