Pobaltí hledá náhradu za ruský plyn, příští rok může být mimo ohrožení

Vizualizace plovoucího LNG terminálů v litevském přístavu Klaipéda

Vizualizace plovoucího LNG terminálů v litevském přístavu Klaipéda Zdroj: Klaipedos Nafta

Ukrajinská krize a ruská anexe Krymu vyvolávají obavy v Pobaltí, kde žije početná ruská menšina. Litva, Lotyšsko a Estonsko jsou totiž zcela závislé na dodávkách ruského plynu. Všechny tři státy ovšem mají v záloze plány, jak se bez ruského plynu přinejmenším přechodně obejít.

Moskva nedávno prostřednictvím státního podniku Gazprom pohrozila Ukrajině, že pokud do června nezaplatí alespoň část svých dluhů za plyn, přeruší další dodávky. Firma dodává Evropě plyn pokrývající 30 procent její spotřeby, polovina z toho proudí přes Ukrajinu.

Baltské státy kvůli bezprostřední hrozbě, že Moskva použije plyn jako politickou zbraň, přišly podle agentury Reuters s náhradními řešeními. Zatímco tlačí Evropskou unii k tomu, aby vůči Rusku přijala přísnější sankce, připravují se na to, že plynovody z Ruska vyschnou.

Estonsko sází na jiné zdroje, Lotyško na velké zásoby

Podle dat z roku 2012 bylo Estonsko nejméně závislé na dovozu elektřiny či surovin pro její výrobu hned za Dánskem. 81 procent elektřiny se vyrábí z ropy vytěžené z ropných břidlic, dalších 15,2 procenta Tallinn zajišťuje z obnovitelných zdrojů. Ve stejném roce země dovezla jen 0,7 miliardy metrů krychlových plynu. Novější data nejsou k dispozici.

„Estonsko je z větší části energeticky soběstačné a je schopné si zajistit elektřinu a vytápění z vlastních zdrojů,“ uvedla loni v září Mezinárodní energetická agentura.

Lotyšsko pro změnu sází na obří podzemní zásobníky. Ty pojmou až 2,3 miliardy metrů krychlových zemního plynu, loni přitom země spotřebovala 1,5 miliardy krychlových metrů plynu. Po mírné zimě nejsou zásobníky prázdné a brzy se mají opět začít naplňovat.

V případě nouze by země navíc mohla použít takzvaný nárazníkový plyn, který za normálních okolností udržuje dostatečný tlak v zásobnících. Jeho množství je přitom takové, že by samo o sobě vydrželo Lotyšsku na rok. Riga ale nepředpokládá, že by takovému opatření musela v nejbližší době sáhnout. „V tuto chvíli nemáme žádné signály, že by Rusko plánovalo Lotyšsku zastavit dodavky plynu,“ řekla agentuře Reuters premiérka Laimdota Straujuma.

Vilnius může v budoucnu pomoci i sousedům

Litva se k podobnému cíli vydala cestou dovozu plynu ze západu. Příští rok se otevře plovoucí terminál na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) nazvaný Nepriklausomybė, tedy „nezávislost“. „Pokud Rusko zvažuje odříznutí Litvy od dodávek plynu, musí si pospíšit,“ řekl Gitanas Nauseda, ekonom banky SEB. „Podobný krok totiž po prosinci přestane mít smysl,“ dodal.

Loď Independence, která bude v Litvě sloužit jako plovoucí LNG terminálLoď Independence, která bude v Litvě sloužit jako plovoucí LNG terminál | Klaipedos NaftaLoď Independence, která bude v Litvě sloužit jako plovoucí LNG terminál

Kapacita terminálu dosahuje přibližně dvou třetin litevské spotřeby dosahující 2,7 miliardy krychlových metrů. Později by mohla být navýšena na čtyři miliardy krychlových metrů a Litva by tuto kapacitu mohla poskytnout sousedním zemím.

Podle analytiků obchodníkům s LNG paradoxně nahrává Gazprom a jeho cenová politika. Zatímco zbytku Evropy podnik v průměru účtuje 375 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu, Litva loni za stejné množství platila 460 až 490 dolarů.

„Moskva vrátí úder“

Vilnius má zatím v rukávu ještě jeden trumf – dodávky plynu do ruské Kalinigradské oblasti proudí právě přes Litvu. Loni se ale objevily zprávy, že Rusko v Kalinigradu buduje zásobník, pokrývající potřeby oblasti na dva až čtyři týdny. „To značí, že Rusko se na něco chystá,“ myslí si bývalý litevský ministr pro energetiku Arvydas Sekmokas.

Podle Katji Jafimava z Oxfordského institutu pro energetická studia, se Pobaltí nemusí o dodávky plynu bát, dokud bude včas platit účty. Reinis Aboltins z rižského think tanku Providus s tímto názorem nesouhlasí. „Pokud EU na Rusko uvalí tvrdé hospodářské sankce, Moskva s velkou pravděpodobností vrátí úder,“ řekl.