Podpora Nabucca se drolí: projekt hodlá opustit MOL

Nabucco - ilustrační foto

Nabucco - ilustrační foto Zdroj: Nabucco Gas Pipeline International GmbH

Poté, co v lednu o vystoupení z plánované výstavby plynovodu Nabucco nahlas promluvil německý gigant RWE, mluví teď o této možnosti i maďarský MOL. Petrochemická společnost podle premiéra Viktora Orbána hodlá projekt, který měl snížit závislost Evropské unie na ruském plynu, opustit. Uvedla to agentura MTI.

Plán na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře do střední Evropy přes Turecko a obejít tak Rusko a Ukrajinu, dostal další ránu. Přestože má velkou politickou podporu z EU, kvůli hrozbě přemrštěných nákladů od něj postupně dávají pryč někteří členové konsorcia pro jeho stavbu. V lednu své pochyby o únosnosti projektu dala najevo RWE, teď se přidal maďarský MOL.

Firma po Orbánově prohlášení uvedla, že si nemůže dovolit ignorovat nejistotu, která projekt Nabucco provází. Podle firmy není zajištěn ani zdroj plynu pro Nabucco, ani financování stavby plynovodu. Naproti tomu předpokládané náklady projektu stále stoupají. Situaci Nabucca komplikuje také konkurenční plynovod South Stream podporovaný Ruskem.

Trasy plynovodů Nabucco a South Stream podle dosavadních plánů

Na výstavbě plynovodu se má podílet konsorcium firem v čele s rakouskou firmou OMV. Dalšími členy konsorcia jsou turecký Botas, německá RWE, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Dosud v něm byla také firma MOL.

List The Wall Street Journal v únoru uvedl, že konsorcium pro Nabucco uvažuje o tom, že nový plynovod sice postaví, významně ho ale zkrátí a bude mít menší kapacitu, než se původně plánovalo.

Původně projekt počítal s plynovodem dlouhým 3900 kilometrů s přepravní kapacitou 31 miliard krychlových metrů plynu ročně, který by začínal na východní hranici Turecka s Gruzií a vedl až do Rakouska.

Nový návrh ale podle listu předpokládá, že by plynovod vedl pouze mezi Bulharskem a Rakouskem a měl pouze poloviční kapacitu. Změna plánu tak reaguje na malé množství plynu, které je nyní v oblasti Kaspického moře k dispozici.