Pokuta pro BP se sníží o 3,5 miliardy

Ropa z Deepwater Horizon

Ropa z Deepwater Horizon Zdroj: ctk

Americký soudce rozhodl, že britská ropná společnost BP „zachytila“ 810 tisíc barelů ropy během havárie na plošině Deep Horizon a následného úniku ropy do Mexického zálivu na jaře roku 2010. Tento objem uniklé ropy by tak měl být odmazán z potenciální pokuty, což maximální možnou pokutu sníží až o 3,5 miliardy dolarů.

„Posbíraná ropa unikala z podzemního rezervoáru a nikdy nepřišla do styku s vodou ani nijak nepoškodila životní prostředí,“ napsal soudce Carl Barbier v rozhodnutí. „BP a Spojené státy souhlasily, že těchto 810 tisíc barelů se nebude počítat při výpočtu maximální pokuty, dodal Barbier.

Přibližně 4,9 milionu barelů ropy uniklo z vrtu Macondo do Mexického zálivu poblíž lousianského pobřeží v dubnu 2010. BP podle svého svědectví v rámci soudního sporu zachytila 810 tisíc barelů ropy, kterou vyvedla nad hladinu a poté ji poslala na pobřeží nebo spálila.

Podle amerických zákonů hrozí britské společnosti pokuta v rozpětí 1100 až 4300 dolarů za každý uniklý barel v závislosti na řadě faktorů, například zda únik způsobilo nezodpovědné chování. Včerejší dohoda tak snižuje maximální pokutu pro BP z 21 miliard dolarů na přibližně 17,5 miliardy dolarů. Bude záviset, zda soud začínající příští týden rozhodne, že se společnost chovala krajně nezodpovědně. BP ale věří, že tomu tak nebude. „Hrubá nezodpovědnost je značně vysoká laťka a myslíme si, že k ní v tomto případě nedošlo,“ uvedla společnost v prohlášení.

Soudce Barbier podepsal také dohodu o vyrovnání miliardy dolarů mezi americkou vládou a společností Transocean, která vlastnila a postavila plošinu Deepwater Horizon, kterou pronajímala BP a na které došlo k výbuchu. Spojené státy se za znečištění přírody, poškození přírodního bohatství a náhradu nákladů na vyčištění soudily nejen s BP a majitelem plošiny Transocean, ale také s Anadarko Petroleum jako spolumajitelem poškozeného vrtu.